Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκατόμβη θυμάτων από τα 7,5 Ρίχτερ στη Νότια Ασία
Εκατόμβη θυμάτων από τα 7,5 Ρίχτερ στη Νότια Ασία

Εκατόμβη θυμάτων από τα 7,5 Ρίχτερ στη Νότια Ασία

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στην Ρίχτερ συγκλόνισε τη ότια Ασία, αφήνοντας πίσω του πάνω από 200 νεκρούς, περισσότερους από 1.000 τραυματίες και μεγάλες υλικές . Εκφράζονταν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ώρες, καθώς ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση των τηλεφωνικών δικτύων στις πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο της καταστροφής.

Η εστία του σεισμού εντοπίσθηκε κοντά στο Τζουρμ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Καμπούλ και σε βάθος 213,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της ς. Τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και 135 στο γειτονικό , σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό. Η εξαιρετικά ισχυρή δόνηση κράτησε τουλάχιστον ένα λεπτό, σκορπίζοντας τον πανικό στις περιοχές που υπέστησαν τις περισσότερες , ενώ έγινε αισθητή και στο έο Δελχί της Ινδίας.

Σε ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά που ακολούθησαν το σεισμικό κύμα, 12 ανήλικα κορίτσια στην πόλη Ταλουκάν του Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους, καθώς ποδοπατήθηκαν από συμμαθήτριές τους που έτρεχαν αγωνιωδώς να απομακρυνθούν από τις σχολικές αίθουσες. Στην Καμπούλ δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι οδηγοί εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να κοπάσει η σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οι προκαταρκτικές αναφορές έκαναν λόγο για «μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστια οικονομική καταστροφή στις περιοχές Μπαντακσάν, Ταχάρ, Νανγκαρχάρ, Κουνάρ, αλλά και στην Καμπούλ».

Κινητοποίηση στρατού

Στο γειτονικό , ο στρατός κινητοποίησε ελικόπτερα, στρατιώτες και στρατιωτικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ μικρότερες ήταν οι ζημιές στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. «Προσεύχομαι για την όλων των πληγέντων», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση