Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » «Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»
«Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

«Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

Σχεδόν δέκ χρόνι μετά τον θάνατο του πράκτορα της MI5 Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές δημοσίευσαν δικαστική 329 σελίδων, στην οποία αναφέρεται ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο «πιθανώς είχε την έγκριση του ». Η απάντησε ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».

Στην έκθεση δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με δραματικό τρόπο ο Λιτβινένκο λίγο πριν πεθάνει. «Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή, κύριε Πούτιν», είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.

Ως το 1999, ο Λιτβινένκο ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, ενώ εν συνεχεία κατέφυγε στο Λονδίνο, απ' όπου απηύθυνε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο και συνεργάστηκε με τη βρετανική αντικατασκοπεία. Μεταξύ όσων δήλωνε ο Λιτβινένκο ήταν ότι οι βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της ς δεν είχαν οργανωθεί από Τσετσένους τζιχαντιστές, αλλά από τον ίδιο τον , καθώς και ότι ο Πούτιν είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.

Την 1η οεμβρίου 2006, ο Λιτβινένκο ήπιε δηλητηριασμένο τσάι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου συνάντησε δύο Ρώσους, τους Αντρέι Λουγκοβόι και τμίτρι Κοβτίν. Ιχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου βρέθηκαν στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου. Οι δύο άνδρες εξακολουθούν να αρνούνται κάθε σχέση με τη δολοφονία, ενώ η Ρωσία αρνείται την έκδοσή τους στη .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση