Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » «Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»
«Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

«Έγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του πράκτορα της MI5 Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές δημοσίευσαν δικαστική έρευνα 329 σελίδων, στην οποία αναφέρεται ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο «πιθανώς είχε την του ». Η Μόσχα απάντησε ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».

Στην έκθεση δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με δραματικό τρόπο ο Λιτβινένκο λίγο πριν πεθάνει. «Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη , κύριε Πούτιν», είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.

Ως το 1999, ο Λιτβινένκο ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, ενώ εν συνεχεία κατέφυγε στο , απ' όπου απηύθυνε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο και συνεργάστηκε με τη βρετανική αντικατασκοπεία. Μεταξύ όσων δήλωνε ο Λιτβινένκο ήταν ότι οι βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της Μόσχας δεν είχαν οργανωθεί από Τσετσέ τζιχαντιστές, αλλά από τον ίδιο τον , καθώς και ότι ο Πούτιν είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.

Την 1η οεμβρίου 2006, ο Λιτβινένκο ήπιε δηλητηριασμένο τσάι σε ξενοδοχείο του υ, όπου συνάντησε δύο Ρώσους, τους Αντρέι Λουγκοβόι και τμίτρι Κοβτίν. Ιχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου βρέθηκαν στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου. Οι δύο άνδρες εξακολουθούν να αρνούνται κάθε σχέση με τη δολοφονία, ενώ η αρνείται την έκδοσή τους στη Βρετανία.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση