Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca
Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca

Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca

Έφοδο στ κεντρικά γρφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολύκροτου σκανδάλου Panama Papers, πραγματοποίησε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, στην Πόλη του Παναμά. Την έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας Χαβιέρ Καραβάγιο, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Οπως ανακοινώθηκε από τις διωκτικές αρχές, σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για χρησιμοποίηση της εν λόγω νομικής εταιρείας για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Η Mossack Fonseca επέμεινε, με ανακοίνωσή της, ότι λειτουργεί καθ' όλα νόμιμα και ότι «εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρχές στις που διεξάγονται στα κεντρικά της γραφεία».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Παναμά είχε προειδοποιήσει τη αλλία ότι θα λάβει διπλωματικά μέτρα εναντίον της αν η κυβέρνησή της δεν αφαιρέσει τη μικρή χ της Κεντρικής Αμερικής από τη μαύρη των χωρών- φορολογικών παραδείσων. Η αλλία είχε αφαιρέσει από αυτόν τον κατάλογο τον Παναμά, αλλά τον επανέφερε στον απόηχο της διαρροής 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mossack Fonseca, που εμπλέκουν επιφανή ονόματα των διεθνών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών ελίτ σε δραστηριότητες υπεράκτιων εταιρειών, με στόχο τη μείωση των φορολογικών τους βαρών. Επιπλέον, η Γαλλία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΕ) για τη λήψη ανάλογων μέτρων, τα οποία απειλούν να επιφέρουν βαρύ πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά, βασικό πυλώνα της εθνικής του ς.

Συνεδρίαση στο Παρίσι

Την ίδια , εκπρόσωποι των φορολογικών αρχών των χωρών- μελών του ΟΑΣΕ συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι, για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν την υπόθεση των Panama Papers. Τη συνεδρίαση συγκάλεσε η Αυστραλία, η οποία προεδρεύει του Δικτύου που έχει συγκροτήσει ο ΟΑΣΕ, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμια κλίμακα. Ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας, Κρις Τζόρνταν, πρότεινε την από κοινού διερεύνηση των αποκαλύψεων, από όλα τα του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση