Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca
Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca

Εφοδος των Αρχών στα κεντρικά της Mossack Fonseca

Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολύκροτου σκανδάλου Panama Papers, πραγματοποίησε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, στην Πόλη του Παναμά. Την διέταξε ο εισαγγελέας Χαβιέρ Καραβάγιο, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Οπως ανακοινώθηκε από τις διωκτικές αρχές, σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για χρησιμοποίηση της εν λόγω νομικής εταιρείας για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Η επέμεινε, με ανακοίνωσή της, ότι λειτουργεί καθ’ όλα νόμιμα και ότι «εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρχές στις έρευνες που διεξάγονται στα κεντρικά της γραφεία».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Παναμά είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι θα λάβει διπλωματικά μέτρα εναντίον της αν η κυβέρνησή της δεν αφαιρέσει τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής από τη μαύρη λίστα των χωρών- φορολογικών παραδείσων. Η Γαλλία είχε αφαιρέσει από αυτόν τον κατάλογο τον Παναμά, αλλά τον επανέφερε στον απόηχο της διαρροής 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mossack Fonseca, που εμπλέκουν επιφανή ονόματα των διεθνών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών ελίτ σε δραστηριότητες υπεράκτιων εταιρειών, με στόχο τη μείωση των φορολογικών τους βαρών. Επιπλέον, η Γαλλία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΕ) για τη λήψη ανάλογων μέτρων, τα οποία απειλούν να επιφέρουν βαρύ πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά, βασικό πυλώνα της εθνικής του οικονομίας.

Συνεδρίαση στο Παρίσι

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των φορολογικών αρχών των χωρών- μελών του ΟΑΣΕ συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι, για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν την υπόθεση των Panama Papers. Τη συνεδρίαση συγκάλεσε η Αυστραλία, η οποία προεδρεύει του Δικτύου που έχει συγκροτήσει ο ΟΑΣΕ, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμια κλίμακα. Ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας, Κρις Τζόρνταν, πρότεινε την από κοινού διερεύνηση των αποκαλύψεων, από όλα τα του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση