Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Έφοδος της Κομισιόν στα κεντρικά των Daimler, Volkswagen και BMW
Έφοδος της Κομισιόν στα κεντρικά των Daimler, Volkswagen και BMW

Έφοδος της Κομισιόν στα κεντρικά των Daimler, Volkswagen και BMW

Εφοδο στα γραφεία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και Volkswagen έκαναν τη Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αρμόδιοι για την προστασία του ανταγωνισμού. Την Παρασκευή επιβεβαίωσε και η ότι ανάλογη έφοδος έγινε προ ημερών και στα δικά της κεντρικά γραφεία. Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

Οι προαναφερθείσες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τεθεί από τον Ιούλιο στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία θέλει να διαπιστώσει εάν εδώ και πολλά χρόνια έχουν συγκροτήσει καρτέλ. Το υπό διερεύνηση φέρεται ότι είχε στόχο τον καθορισμό τιμών στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα του και την επιλογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε αυτά και εν πολλοίς συνδέεται με το σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ στη Volkswagen. Οι γερμανικές εταιρείες φέρεται ότι για λόγους οικονομίας είχαν συμφωνήσει σε μικρότερου μεγέθους δεξαμενές καθαρισμού των ρύπων, με συνέπεια να εκλύονται περισσότεροι ρύποι από τα προβλεπόμενα όρια.

Από τον Ιούλιο έχει τεθεί σε εγρήγορση ο ελεγκτικός μηχανισμός αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει απαγγελία κατηγοριών. Σύμφωνα με τους New York Times, η ΒMW θέλησε να λάβει αποστάσεις από το Ντίζελγκεϊτ, το οποίο έχει πλήξει δραστικά τη φήμη και το κύρος της Volkswagen, ενώ έχει αντίκτυπο και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. «Ο όμιλος της επιθυμεί να καταστήσει σαφή τη διάκριση μεταξύ της πιθανής παραβίασης της νομοθεσίας περί θεμιτού ανταγωνισμού από τη μια και των παράνομων χειρισμών στο θέμα της εκπομπής ρύπων από την άλλη», αναφέρει ανακοίνωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και προσθέτει: «Η ΒMW, πάντως, δεν έχει κατηγορηθεί για το θέμα των ρύπων». Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι έρευνές της σχετίζονται με τους προβληματισμούς της για πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά τον ανταγωνισμό. Η νομοθεσία απαγορεύει τη σύσταση και την εφαρμογή πρακτικών που εμποδίζουν την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπό έρευνα εταιρείες είναι ένοχες για αθέμιτο ανταγωνισμό», επισήμανε η Κομισιόν.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση και συνεργασία Χρ. Τριαντόπουλου με αγρότες στα #Κανάλια για την καλλιέργεια αμυγδάλου… - https://t.co/eVAVy0CXz3 -

  • Άγριο #μακελειό στο #Τέξας με 21 θύματα σε σχολείο #ΗΠΑ #μακελειό #Τέξας - https://t.co/xDFP1wGNWT -

  • Σχολεία: Άρση της μάσκας σε εκπαιδευτικές δομές #ΔημοτικάΣχολεία - https://t.co/cFl0UVCp5K -

"Αλιεύοντας" την είδηση