Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΕΕ και Κίνα συζητούν για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις
ΕΕ και Κίνα συζητούν για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

ΕΕ και Κίνα συζητούν για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Kατά τη διάρκεια του 7ου οικονομικού και εμπορικού διαλόγου υψηλού επιπέδου

Στις 25 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο ο 7ος ετήσιος οικονομικός και ς διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων υπό το γενικό θέμα «Τιθάσευση της ς». Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, η στήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, τα εμπορικά και επενδυτικά ζητήματα — κυρίως οι διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία καθώς και για τις γεωγραφικές ενδείξεις – καθώς και η ψηφιακή οικονομία, η κλιματική και περιβαλλοντική συνεργασία και η συνδεσιμότητα.

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη χρονική στιγμή για την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κινεζική πρωτεύουσα. Στη συνεδρίαση προήδρευσαν από κοινού ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Γίρκι Κατάινεν και ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας  Λίου Χε, που είναι αρμόδιος για τις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι επαφές που είχαμε με τον νέο ομόλογό μου, κ. Λίου Χε, ήταν χρήσιμες για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια επιτυχή διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας στον οικονομικό και τομέα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μας για τις επενδύσεις και προσβλέπω σε ανταλλαγή προσφορών στην εν λόγω διάσκεψη.»

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν προσφορές πρόσβασης στην αγορά, κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, ώστε να δοθεί πολιτική ώθηση σε μια φιλόδοξη συνολική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις, τόσο όσον αφορά την απελευθέρωση όσο και την των επενδύσεων.

Η ΕΕ και η Κίνα εξέφρασαν από κοινού τη στήριξή τους στο βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας και, συγκεκριμένα, για να συνεργαστούν για μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθήσουν τον ΠΟΕ να αντιμετωπίσει τις νέες και να αναπτύξει περαιτέρω κανόνες σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με την καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προσχωρήσει στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ). Η ΕΕ ζήτησε από την Κίνα εγγυήσεις ότι θα διαπραγματευτεί την προσχώρησή της στη ΣΔΣ με βάση μια φιλόδοξη και συνολική προσφορά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατάινεν έλαβε τη δέσμευση του κ. Λίου Χε ότι θα επισπεύσει τις για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις, με σκοπό να μπορέσει να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής.

Επίσης, παρότρυνε την Κίνα να λάβει για την πλεονάζουσα ικανότητα σε τομείς όπως η χαλυβουργία και η βιομηχανία αλουμινίου, και να αποτρέψει τη δημιουργία πλεονάζουσας ικανότητας σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων υψηλής τεχνολογίας που καλύπτονται από τη στρατηγική «Made in China 2025».

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του οικονομικού και εμπορικού διαλόγου υψηλού επιπέδου έφεραν τα δύο μέρη πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης για την επέκταση της πρόσβασης στην αγορά ορισμένων προϊόντων κρέατος όπως το βόειο και τα πουλερικά. Και οι δύο συμπρόεδροι συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά που αποτελούν προτεραιότητα για το κάθε μέρος αντίστοιχα.

Η ΕΕ και η Κίνα δήλωσαν ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα είναι έτοιμες να υπογράψουν ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) σχετικά με την κυκλική οικονομία, ένα μνημόνιο συμφωνίας για ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και μια εταιρική σχέση για τους ωκεανούς που θα περιλαμβάνει και την .

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες συνδεσιμότητας — απολογισμός της προόδου όσον αφορά την πλατφόρμα συνδεσιμότητας ΕΕ-Κίνας — και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ψηφιακή οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου για την αποφυγή των εμποδίων στην πρόσβαση στην αγορά μέσω των αντίστοιχων ρυθμίσεων για την κυβερνοασφάλεια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση