Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 20/2 για τον επόμενο προϋπολογισμό μετά το Brexit
ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 20/2 για τον επόμενο προϋπολογισμό μετά το Brexit

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 20/2 για τον επόμενο προϋπολογισμό μετά το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.

«Ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27.

«Οποιαδήποτε θα δημιουργούσε σοβαρά πρακτικά και πολιτικά προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση των τρεχόντων προγραμμάτων και των πολιτικών μας, αλλά και την έναρξη καινούριων», συνέχισε, καλώντας όλες τις χώρες να συμβιβαστούν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι τα θα είναι λιγότερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα ζητά να υπάρξει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού.

Ο Μισέλ αναφέρει στην ότι η σύνοδος θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να διαρκέσει για πάνω από μία ημέρα.

Διορίστηκε ο πρώτος πρεσβευτής της ΕΕ στη Βρετανία μετά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό ενός πρώτου πρεσβευτή στη Βρετανία, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του από 1ης Φεβρουαρίου, την επομένη του Brexit.

O Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ, θα ηγείται της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπεί την Ένωση στη Βρετανία, η οποία έγινε τρίτη χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ς Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο διορισμός κοινοποιήθηκε στο Λονδίνο και αναφέρει: «Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα θα είναι ο πρώτος επικεφαλής της μέλλουσας αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η θητεία του θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου «ημερομηνία από την οποία η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα« και όπου την εκπροσώπηση της ΕΕ θα έχει αντιπροσωπεία.

Ο 62χρονος Πορτογάλος ήταν πρεσβευτής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 έως το 2019, αφότου διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ από 2010 έως το 2014.

Τότε είχε μετάσχει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλειφτεί.

Με σπουδές στη δημοσιογραφία, ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα είναι έμπειρος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ήταν επίσης ο επικεφαλής του υ του πρώην προέδρου της Κομισιόν

Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ήταν εκπρόσωπος της ευρωπαίκής κυβερνησης σε μια εποχή όπου ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ηταν ακόμη δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση