Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος
Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος

Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η στην για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Αγκυρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μετά από διαβουλεύσεις με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η κυπριακή αροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου, ενισχύοντας τη διατύπωση με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα .

Ενώ μέχρι χθες το συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την τους σε πιθανά στοχευμένα αν η συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών».

Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

Συγχρόνως τα 28 κράτη – μέλη αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παραπάνω κυρώσεις θα πάρουν και το τελικό «πράσινο φως» στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων τη Δευτέρα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση