Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η δύσκολη εξίσωση της Αγκελα Μέρκελ
Η δύσκολη εξίσωση της Αγκελα Μέρκελ

Η δύσκολη εξίσωση της Αγκελα Μέρκελ

Σε τετραγωνισμού του κύκλου θα επιδοθεί τους επόμενους μήνες η Αγκελα , επιχειρώντας να σχηματίσει κυβέρνηση επί τη βάσει του προχθεσινού εκλογικού αποτελέσματος.

Οι απώλειες για τις παρατάξεις-πυλώνες του γερμανικού δικομματισμού και η ακροδεξιά μετατόπιση που εκφράστηκε από την είσοδο της AfD με διψήφιο ποσοστό στην Μπούντεσταγκ διαμορφώνουν ένα περίπλοκο και στερούν από την καγκελάριο κάθε διάθεση πανηγυρισμών για την τέταρτη συνεχή εκ νίκη της.

Η ένωση CDU/CSU των Αγκελα /Χορστ Ζεεχόφερ απέσπασε ποσοστό 33%, υποχωρώντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το 2013, ενώ το SPD του Μάρτιν Σουλτς έπεσε στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1949, εισπράττοντας 20,5%. Ακολούθησαν δύο κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη , η AfD των Αλις Βάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ με 12,6% και το FDP του Κρίστιαν Λίντνερ με 10,7%, ενώ η Αριστερά της Ζάρα Βάγκεκνεχτ και οι Πράσινοι των Τζεμ Ετσντεμίρ και Κάριν Γκέριγκ Εκχαρντ απέσπασαν 9,2% και 8,9% αντιστοίχως.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του γερμανικού εκλογικού συστήματος, στη νέα Μπούντεσταγκ θα αναζητήσουν έδρανο 709 , καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πολυπληθέστερης ς (672 την τετραετία 1994-1998). Το προδιαγραφόμενο χωροταξικό χάος ωχριά μπροστά στη βαθιά αναστάτωση που θα προκαλέσει η απόπειρα της καγκελαρίου Μέρκελ να συμβιβάσει τις θέσεις των Φιλελευθέρων με αυτές των Πρασίνων και της βαυαρικής CSU, ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία βουλευτών και να εκλεγεί καγκελάριος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση