Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι από την εποχή του πολέμου (1992-95) ανακαλύφθηκαν στη Βοσνία
Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι από την εποχή του πολέμου (1992-95) ανακαλύφθηκαν στη Βοσνία

Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι από την εποχή του πολέμου (1992-95) ανακαλύφθηκαν στη Βοσνία

Τα λείψανα περίπου είκοσι θυμάτων του πολέμου της ς (1992-95), πιθανότατα Bόσνιων μουσουλμάνων, ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτου για τους αγνοούμε του πολέμου.

Ο ένας από τους δύο τάφους βρέθηκε στην ορεινή περιοχή Κοριτσάνσκε Στιγένε, στο όρος Βλάσιτς, εκεί όπου, τον Αύγουστο του 1992, εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις τουλάχιστον 200 άμαζοι , Βόσνιοι και Κροάτες, οι οποίοι είχαν απελαθεί από την περιοχή του Πρίγεντορ. Πρόκειται για ένα από τα πιο μελανά σημεία της διακοινοτικής ς στη χ, η οποία κόστισε τη συνολικά σε .000 άτομα.

Μετά το τέλος της ς, 31.500 άνθρωποι παρέμεναν , ωστόσο από τότε, τα λείψανα περίπου 25.000 θυμάτων έχουν εκταφεί από εκατοντάδες ομαδικούς τάφους. Εντούτοις, περίπου 6.500 άνθρωποι παραμένουν , με τους συγγενείς τους να συνεχίζουν να αναζητούν τα λείψανα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του βοσνιακού Ινστιτούτου. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.

«Από την έναρξη της εκταφής στο Κοριτσάνσκε Στιγένε, στις 7 Σεπτεβρίου, περίπου τριάντα ανθρώπινες σοροί και ανθρώπινα οστά έχουν εκταφεί. Πρόκειται κυρίως για σκελετούς που δεν είναι πλήρεις», δήλωσε η Λέιλα Σένγκιτς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, η οποία διευκρίνισε πως «δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε ίσο αριθμό προσώπων».

Κατά τις πέντε προηγούμενες εκταφές στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες διενεργήθηκαν από το 2003 έως το 2013, βρέθηκαν τα λείψανα 117 θυμάτων ενώ αναζητούνται ακόμη εκείνα 98 άλλων 98, προσθέτει η Σένγκιτς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση