Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν κατά Ερντογάν
Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν κατά Ερντογάν

Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν κατά Ερντογάν

Η οξύττη πολεμική ενντίον της τουρκικής ς και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε την καθιερωμένη, σε ετήσια βάση, -ποταμό του Βλαντιμίρ Πούτιν στους ανταποκριτές του ρωσικού και του ξένου Τύπου, στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι είναι «πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη» η αποκατάσταση σχέσεων συνεργασίας με την Ερντογάν-Νταβούτογλου, την οποία κατηγόρησε για «έρποντα εξισλαμισμό» του τουρκικού κράτους, μια πολιτική η οποία, όπως τόνισε, είναι ικανή να κάνει τον Κεμάλ Ατατούρκ «να στριφογυρίζει μέσα στον τάφο του».

Χαρακτηρίζοντας εχθρική πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ελάχιστα διπλωματικές εκφράσεις για να διατυπώσει τη δική του εκδοχή του συμβάντος: «Αν κάποιος στην τουρκική αποφάσισε να γλείψει (sic) τους Αμερικανούς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πήρε τη σωστή απόφαση, όπως δεν ξέρω αν οι Αμερικανοί το είχαν ανάγκη». Συνεχίζοντας σε πιο συμβατικούς τόνους, ο Ρώσος πρόεδρος πιθανολόγησε ότι οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό , με αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να τους αφήσουν να μπουν στο βόρειο , όπως έγινε στη συνέχεια. «Μπορώ να φανταστώ μια παρόμοια διευθέτηση», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι τα δεδομένα για την άλλαξαν δραματικά μετά την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων τελευταίας γενεάς, S-400, στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Αν προηγουμένως η παραβίαζε σε μόνιμη βάση τον συριακό εναέριο χώρο, ας το επιχειρήσουν ξανά, αν το επιθυμούν», προειδοποίησε.

Πάντως, το ύφος του Ρώσου ηγέτη ήταν πολύ περισσότερο διαλλακτικό έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι διαφορές των δύο χωρών στο Συριακό έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχουν εκλείψει. «Γενικά, η αμερικανική πλευρά είναι και αυτή έτοιμη να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κοινής (με τη Ρωσία) απάντησης στα προβλήματα που μόνο από κοινού μπορούν να επιλυθούν», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου. Ωστόσο στο επίμαχο θέμα που αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ έμεινε σταθερός στην πάγια ρωσική θέση ότι εναπόκειται στον συριακό λαό και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες να αποφασίσει για την τύχη του.
Αίσθηση προκάλεσαν τα εγκωμιαστικά σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον αμφιλεγόμενο διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση