Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δραματικές ώρες για την Ισπανία: Ζήτησε από το ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων και αναπνευστήρες
Δραματικές ώρες για την Ισπανία: Ζήτησε από το ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων και αναπνευστήρες

Δραματικές ώρες για την Ισπανία: Ζήτησε από το ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων και αναπνευστήρες

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας, με 3.434 νεκρούς από 2.696 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές.

Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 .

Μονάχα η Ιταλία καταμετρά παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από τη νόσο -19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στην Ισπανία σε 47.610 από 39.673 χθες.

Η περιοχή της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα με το 50% και πλέον των θανάτων στη χώρα (1.825 νεκροί, 290 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες) και περισσότερα από 14.500 κρούσματα.

Ο ισπανικός στρατός ζήτησε από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας, είπε σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μιγκέλ Βιλαρόγια.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η Ισπανία κατέθεσε το αίτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να το διαβιβάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών του.

Η βοήθεια θα μπορεί να διανεμηθεί σε πολίτες, είπε σε δημοσιογράφους ο ίδιος.

Βρετανία: Θετικός στον κορωνοϊό ο πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Οπως ανακοίνωσε ο Οίκος Κλάρενς «ο πρίγκιπας, που είναι 71 ετών, εμφανίζει ήπια και παραμένει σε καλή κατάσταση υγείας. Εξακολουθεί να εργάζεται από το σπίτι όπως όλες τις τελευταίες ημέρες».

Ο Οίκος αναφέρει επίσης ότι η Δούκισσα της Κορνουάλης υπεβλήθη σε τεστ αλλά βγήκε αρνητικό. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα βρίσκονται σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι στη Σκωτία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να εξακριβωθεί πως προσβλήθηκε με τον ιό ο πρίγκιπας Κάρολος λόγω του μεγάλου αριθμού επαφών που είχε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν πάντως ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είναι καλά στην υγεία της και ότι η τελευταία φορά που είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο στις 12 Μαρτίου.

Ο αριθμός των θανάτων στη είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία

Ο αριθμός των ανθρώπων στη που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού είναι πολύ ψηλότερος από τον επίσημο, ημερήσιο απολογισμό της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία και όχι αυτούς που πεθαίνουν στο σπίτι τους ή σε οίκους ευγηρίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομοσπονδίας νοσοκομείων.

«νωρίζουμε μόνο τα στοιχεία που παρέχονται από τα νοσοκομεία. Η αύξηση στα επίσημα στοιχεία είναι ήδη μεγάλη, αλλά οι απόλυτοι αριθμοί χωρίς αμφιβολία θα είναι ουσιαστικά πολύ υψηλότεροι εάν προσθέσουμε αυτό που συμβαίνει στους οίκους ευγηρίας καθώς και τους ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι τους», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαλτού, πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομείων της αλλίας, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ιταλικές αρχές στους πολίτες: Μην εφησυχάζετε από τη μείωση των κρουσμάτων

Οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας κάλεσαν σήμερα τους πολίτες της χώρας «να μην έχουν ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη χθεσινή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα και τους ζήτησαν να σεβαστούν περισσότερο από ποτέ τους κανόνες ασφαλείας.

«Δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις έπειτα από μια μικρή μείωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουσαφέρο στον ραδιοσταθμό Radio2 του Rai.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στη δημοσιότητα, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο. Η Ιταλία κατέγραψε εξάλλου 601 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο, αριθμός ο οποίος επίσης μειώθηκε, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξέσπασε η στη χώρα να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 6.077.

«Οφείλουμε να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, να τα αναλύσουμε επιδημιολογικά. Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε μερικές μέρες για να κατανοήσουμε ποια είναι η τάση, ζούμε μια πολύ σημαντική εβδομάδα», εξήγησε ο Μπρουσαφέρο και κάλεσε τους συμπατριώτες του να σεβαστούν τους κανόνες ασφαλείας για να αποτραπεί περαιτέρω μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

«Να συνεχίσουμε όλοι τις καλές συμπεριφορές. Μια κακή συμπεριφορά σήμερα θα έχει συνέπειες τις δύο προσεχείς εβδομάδες», προειδοποίησε. «Το πόσο αυστηροί θα είμαστε στον σεβασμό των κανόνων θα επηρεάσει σίγουρα το πως θα εξελιχθούν οι καμπύλες (μετάδοσης) σε όλες τις περιοχές», υπογράμμισε.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ιταλών δείχνει σήμερα να έχει αποδεχθεί και να σέβεται τα περιοριστικά μέτρα, όπως φαίνεται από τους εγκαταλελειμένους δρόμους των κύριων μητροπόλεων της χώρας από το Μιλάνο ως την Φλωρεντία και τη Νάπολη, όπως και στην πρωτεύουσα, τη Ρώμη, με την εικόνα τους να διαφέρει πολύ από αυτήν που υπήρχε πριν από δύο εβδομάδες με τον συνωστισμό στις παραλίες ή τα πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο από την La Repubblica, το 94% των ερωτηθέντων κρίνει «θετικά« ακόμη και «πολύ θετικά» τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, από το κλείσιμο των σχολείων ως την διακοπή των εμπορικών δραστηριοτήτων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων.

Έως και 640.000 ο «πραγματικός» αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πιθανόν δέκα φορές μεγαλύτερος, από τον επίσημο απολογισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica», ο Αντζελο Μπορέλι σημείωσε: «Η αναλογία ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος για κάθε δέκα μη επιβεβαιωμένα είναι αξιόπιστη», λέγοντας ότι πιστεύει πως περίπου 640.000 άνθρωποι  μπορεί να έχουν προσβληθεί.

Στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τα 6.077 άτομα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φθάσει τις 64.000.

Υστερα από εβδομάδες ραγδαίας αύξησης  στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ο ρυθμός περιορίστηκε από την Κυριακή, γεννώντας ελπίδες ότι η πιο επιθετική φάση της μεταδοτικότητας ίσως έχει παρέλθει.

«Τα επίσημα νούμερα των δύο τελευταίων ημερών δείχνουν μία επιβράδυνση της ς», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Τζιόρτζιο Γκόρι.

«Θέλω να είμαι προσεκτικός και να μην ξεγελάω τον εαυτό μου, αλλά νομίζω ότι οι δύο ολόκληρες εβδομάδες ΄λουκέτου', μαζί με τα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα, αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα, ανέφερε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.

Άρση των περιορισμών στη Χουμπέι πλην της Γουχάν – Μείωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» -κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών-κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, στη Γουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση