Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διώξεις του τουρκικού κράτους κατά δημοσιογράφων
Διώξεις του τουρκικού κράτους κατά δημοσιογράφων

Διώξεις του τουρκικού κράτους κατά δημοσιογράφων

Οι εναντίον αντιπολιτευόμενων συγκροτημάτων του Τύπου, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, έριξαν τη σκιά τους στη χθεσινή «Ημέρα της Δημοκρατίας», την 92η επέτειο της ανακήρυξης του νεώτερου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα Bugun και Kanalturk έριξαν «μαύρο» και οι εφημερίδες Bugun και Millet δεν κυκλοφόρησαν χθες, μία ημέρα μετά την επεισοδιακή «κατάληψη» των κεντρικών γραφείων του ομίλου Koza-Ipek, στην , από μονάδες των τουρκικών ΜΑΤ. Κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος και τους δημοσιογράφους του εν λόγω ομίλου, προκειμένου να επιβάλουν διά της βίας την αλλαγή της διοίκησης, που είχε αποφασίσει νωρίτερα τουρκικό . Ο όμιλος Koza-Ipek τέθηκε υπό δικαστική επιτροπεία, κατόπιν εισαγγελικού αιτήματος, κατηγορούμενος ότι «στηρίζει οικονομικά τρομοκρατική οργάνωση». Λόγος γίνεται για την ισλαμική Αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις Φετουλάχ Γκιουλέν, στενού σύμμαχου του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Κεμαλιστών έως το 2012, οπότε ήρθε σε μετωπική ρήξη μαζί του. Χθες, η εφημερίδα Millet ανήρτησε στο λογαριασμό της, στο Twitter, φωτογραφία της ματωμένης επαγγελματικής ταυτότητας δημοσιογράφου, ο οποίος κακοποιήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια της επιδρομής, κάτω από τον τίτλο «Ένα αιματηρό πραξικόπημα».

Η επιδρομή στα μέσα του ομίλου Koza-Ipek προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, εντός και εκτός Τουρκίας, καθώς ανάλογες αντιμετωπίζουν πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι και εκδοτικά συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Ντογάν, του μεγαλύτερου της χς (Hurriyet, CNN Turk, κ.ά.). «Η κυβέρνηση έδειξε τι θα συμβεί σ' αυτήν τη χ αν δεν βάλουμε τέλος στην καταπίεση την Κυριακή», δήλωσε ο Ερέν Ερντέμ, βουλευτής του Κεμαλικού κόμματος CHP, παραπέμποντας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. «Ανησυχητική» εξέλιξη χαρακτήρισε την επιδρομή στον όμιλο Koza-Ipek ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζον Κίρμπι, καλώντας τις τουρκικές αρχές «να σεβαστούν όχι μόνο την ελευθεροτυπία αλλά και τις δημοκρατικές αρχές, που προϋποθέτουν μια αντιπολίτευση με δυνατότητες έκφρασης». Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου τής Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε πείσμα των αντιδράσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των δικαστικών διώξεων. «Γιατί η όρισε επιτρόπους για τον όμιλο Koza-Ipek;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για να απαντήσει: «Γιατί ο πρώτος στην ιεραρχία (δηλαδή, ο επιχειρηματίας Ακίν Ιπέκ, ο οποίος ζει στο ) έχει διαφύγει. Λέει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία παρατυπία. Τότε γιατί διαφεύγεις; Μη διαφεύγεις, μείνε στη χώρα σου. Αν φεύγεις, αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή νερού»…

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση