Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δύο παιδιά ανά κινεζική οικογένεια
Δύο παιδιά ανά κινεζική οικογένεια

Δύο παιδιά ανά κινεζική οικογένεια

Τέλος στην πολιτική του ενός πιδιού, που εφρμόζεται στην Κίνα την τελευταία τριακονταετία, έθεσε χθες το Κομμουνιστικό της Κίνας επιτρέποντας στα ζευγάρια να αποκτούν δύο εφόσον το θέλουν.

Η απόφαση σηματοδοτεί την ουσιωδέστερη μεταβολή των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού των τελευταίων ετών, πολιτικών που από πολλούς θεωρήθηκαν ως επονείδιστη παρέμβαση στην οικογενειακή ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή του μέτρου οδήγησε στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού τα αγόρια εθεωρούντο προτιμητέα, αλλά και στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων όπως ήταν ο εξαναγκασμός σε έκτρωση.

Το ανακοινωθέν της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού τος Κίνας, που δημοσιεύεται από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο έα Κίνα, αναφέρει ότι η απόφαση κατάργησης του μέτρου του ενός παιδιού «έχει στόχο τη βελτίωση της ισορροπημένης ανάπτυξης του πληθυσμού, αλλά και κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας της γήρανσής του».

Αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως ακόμα και η χαλάρωση των μέτρων οικογενειακού προγραμματισμού δεν πρόκειται να προκαλέσει των γεννήσεων αφού, ακόμα και χωρίς εφαρμογή του μέτρου, τα ποσοστά γονιμότητας εμφανίζουν πτωτική τάση. Αλλωστε και στο παρελθόν χαλάρωση του μέτρου δεν προκάλεσε τις αναμενόμενες γεννήσεις, καθώς πολλοί επιθυμούν, πλέον, να αποκτήσουν οικογένεια με λιγότερα μέλη.

Το ανακοινωθέν εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, που απέβλεπε στη χάραξη των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που θα φέρουν την Κίνα στο 2020. Τα τελευταία χρόνια, ανάλογες συνεδριάσεις συνήθως δεν καταλήγουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά συνήθως στρέφονται στη μελέτη οικονομικών θεμάτων. Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν μαρτυρούσε ότι η θα οδηγούνταν στη λύση της πολιτικής του ενός παιδιού.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση