Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η δειλή ανάκαμψη των Δημοκρατικών ως ήττα του προέδρου
Η δειλή ανάκαμψη των Δημοκρατικών ως ήττα του προέδρου

Η δειλή ανάκαμψη των Δημοκρατικών ως ήττα του προέδρου

Ανήμερα την επέτειο του ενός χρόνου από την εκλογή-έκπληξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ , οι ηγέτες του αντίπαλου Δημοκρατικού τος βρήκαν επιτέλους μια ευκαιρία για να χαμογελάσουν. Στις τοπικές εκλογές της Τρίτης, οι Δημοκρατικοί πέτυχαν σημαντικές νίκες, καθώς ανέδειξαν κυβερνήτες στις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και της , εξέλεξαν δημάρχους σε μεγάλα αστικά κέντρα και ανέκτησαν σημαντικά εδάφη στα πολιτειακά Κοινοβούλια ανά τη χώρα. Επειτα από μήνες απογοήτευσης και πολιτικής αδράνειας, ο ενθουσιασμός στον προοδευτικό χώρο ήταν φανερά ασυγκράτητος. Οι «Νιου ιορκ Τάιμς» χαρακτήρισαν την εκλογική βραδιά «πρωτοποριακή νίκη» για το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ αρκετά στελέχη του έκαναν λόγο για την αρχή του τέλους της εποχής .

Πίσω από τα ελπιδοφόρα πρωτοσέλιδα, παρ' όλα αυτά παραμένει μια παράταξη σε πρωτοφανή κρίση. Σε δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, η δημοτικότητα των Δημοκρατικών έφτανε μόλις το 37%, το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος εδώ και 25 χρόνια. Οι πληγές από την ήττα της υποψηφιότητας Κλίντον όχι μόνο δεν έχουν επουλωθεί, αλλά εξακολουθούν να διχάζουν την παράταξη: στο πρόσφατο της, η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Ντόνα Μπραζίλ ισχυρίστηκε πως το κόμμα νόθευσε τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για την προεδρία ενάντια του αντίπαλου υποψηφίου Μπέρνι Σάντερς. Οταν η γερουσιαστής, και δημοφιλές στέλεχος της παράταξης, Ελίζαμπεθ ουόρεν ρωτήθηκε –έξι μόλις μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές– αν συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς, επικράτησε μια σύντομη, αμήχανη παύση, προτού απαντήσει με ένα στιβαρό «Ναι».

Αν, λοιπόν, μπροστά στην εθνική κρίση του Δημοκρατικού Κόμματος, η πρόσφατη εκλογική του επιτυχία φαντάζει παράδοξη, μια βαθύτερη ματιά στις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων ίσως διαλευκάνει το φαινόμενο της ς. Στις κυβερνητικές εκλογές στη , για παράδειγμα, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ραλφ Νόρθαμ κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Εντ Γκιλέσπι με την απροσδόκητη διαφορά των εννέα μονάδων, η στρατηγική του ηττημένου πρώην λομπίστα των Ρεπουμπλικανών ήταν αρκετά γνώριμη. Ο Γκιλέσπι βάσισε την καμπάνια του στην απέλαση των μεταναστών και στην υπεράσπιση των αμφιλεγόμενων μνημείων της Συνομοσπονδίας και χρησιμοποίησε έντονη και συχνά υποτιμητική ρητορική ενάντια στους αντιπάλους του. Η αναφορά στο δόγμα Τραμπ ήταν ξεκάθαρη – μάλιστα, την εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ ηχογράφησε ένα τηλεφωνικό στο οποίο καλούσε τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν γιατί θα «κάνει την Αμερική ισχυρή ξανά».
Κοινωνικές μειονότητες

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση