Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διήμερο «λουκέτο» σε 31 πόλεις της Τουρκίας – Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί
Διήμερο «λουκέτο» σε 31 πόλεις της Τουρκίας – Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Διήμερο «λουκέτο» σε 31 πόλεις της Τουρκίας – Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Διήμερο σε 31 μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας επέβαλαν οι τουρκικές αρχές.

Η απαγόρευση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα ξεκινήσει σήμερα τα μεσάνυχτα και θα εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Νωρίτερα,  ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στην ξεπέρασαν τους χίλιους, καθώς στα θύματα προστέθηκαν άλλοι χίλιοι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 είναι 47.029. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έφτασε τους 1.006, ωστόσο την ίδια στιγμή 2.423 ασθενείς ανέρρωσαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 307.000 διαγνωστικά τεστ στην , όπου το ποσοστό της θνητότητας φτάνει το 2,15%.

Στην Τουρκία παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες μια επιτάχυνση της επιδημίας, καθώς από τις 4 Απριλίου ανακοινώνονται καθημερινά περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασε τα μέτρα: τα σχολεία, τα καφενεία και οι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν, οι πτήσεις διακόπηκαν και επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και πολλοί γιατροί ζητούν να επιβληθεί γενική καραντίνα, ένα μέτρο που απορρίπτει η κυβέρνηση για να μην παραλύσει η εύθραυστη οικονομία της χώρας. Προς το παρόν, μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 20 ή όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τα σπίτια τους, ούτε καν για να ψωνίσουν.

Την Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα παρακολουθούν τις μετακινήσεις όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό αλλά και των συγγενών τους μέσω μιας εφαρμογής στα έξυπνα τηλέφωνα.

Γαλλία: 987 νεκροί σε ένα 24ωρο, μεταξύ αυτών ένα παιδί 10 ετών

Συνολικά 13.197 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία από κορωνοϊό, από την έναρξη της επιδημίας, με 987 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ των οποίων κι ενός παιδιού, έγινε σήμερα γνωστό από τον γενικό διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Μεταξύ των νέων θανάτων, οι 433 καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές πρόνοιας και οι 554 σε νοσοκομεία.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα παιδί ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα αίτια, ωστόσο, του θανάτου του είναι «πολλαπλά», διευκρίνισε ο Σαλμόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο, εντούτοις, για μια «αχνή αχτίδα φωτός» που έγκειται στη μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (62 ασθενείς λιγότεροι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 7.004 έναντι 7.066 χθες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 90.767 έναντι 86.334 χθες.

Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 3 Μαΐου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά την γιορτή της απελευθέρωσης από τον Ναζιφασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά.

Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για , τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», είπε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, θα τεθούν και νέα στάνταρντ και κανόνες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

«Κύριος στόχος μας, είναι να συγκρατήσουμε τον δείκτη ς του ιού», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Θα γίνει ειδική μελέτη και για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόσθεσε σχετικά με το θέμα αυτό: «Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Γιούρογκροπ, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου. Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την . Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας».

Στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Γιούρογκρουπ επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία».

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα. Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος.

Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση» είπε ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους ιταλούς σε απευθείας τηλεοπτική .

«Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε. Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον», ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα τον Δεκέμβριο, ξεπέρασαν σήμερα τους 100.000 σε όλον τον κόσμο και σχεδόν το 70% των θυμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) οι νεκροί ήταν 100.661, εκ των οποίων οι 70.245 στην Ευρώπη.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα (18.849) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (17.925), η Ισπανία (15.843) και η Γαλλία (13.197).

Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.650.651, από τα οποία τα μισά στην Ευρώπη (857.233) και πάνω από 475.000 στις ΗΠΑ.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αποτελούν παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν γίνονται πλέον διαγνωστικά τεστ παρά μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.

ΠΟΥ: Πρόωρος εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.

«Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», όπως τον αποκάλεσε, δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση