Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία
Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα χρηματοδότηση ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ για να υποστηριχτούν οι πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο στη και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, για δημοτικές και κοινωνικές και για κοινωνικοοικονομική υποστήριξη.

Επιπλέον, άλλα 79 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν προηγουμένως για έργα ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν συμβασιοποιηθεί με σειρά εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών του ΟΗΕ, διεθνών οργανισμών, καθώς και διεθνών ΜΚΟ.

Η σημερινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, είναι μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με βάση τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Έκτοτε, έχουν ήδη διατεθεί 2,155 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τρέχον και το επόμενο έτος. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία υποστηρίζει τους πρόσφυγες στη χ, και όχι την Τουρκία.

Η στήριξη αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ως μέρος της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Τηλεφωνική Federica Mogherini με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu

Τηλεφωνική συνομιλία είχε εχθές η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής ς και ς ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, η ύπατηεκπρόσωπος καταδίκασε εκ νέου την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους νόμιμους της χς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις προσδοκίες της ΕΕ ως προς τη συμμόρφωση των τουρκικών αρχών στην επίτευξη των υψηλότερων δυνατών προτύπων όσον αφορά το κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Η ύπατη εκπρόσωπος ενημέρωσε επίσης τον υπουργό ότι αποφάσισε να διορίσει τον Christian Berger ως νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία.

Ο κ. Berger είναι επί του τος διευθυντής/αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και έχει 30 χρόνια εμπειρίας σε ποικίλες διπλωματικές θέσεις σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων από το 1997.

"Αλιεύοντας" την είδηση