Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαβούλευση για τη θερινή ώρα
Διαβούλευση για τη θερινή ώρα

Διαβούλευση για τη θερινή ώρα

Το 84% θέλει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη.

Σε αυτή την ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (βλ. παράρτημα), το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ς.

Επόμενα βήματα

Τα τελικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο και το Συμβούλιο με σκοπό την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή της ώρας.

Ιστορικό

Στο διάστημα μεταξύ 4 Ιουλίου και 16 Αυγούστου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με την αλλαγή ώρας στην Ευρώπη. Η διαβούλευση διεξήχθη με τη μορφή διαδικτυακής έρευνας, στην οποία ζητήθηκε η γνώμη των Ευρωπαίων, ιδίως σχετικά με τη γενικότερη εμπειρία τους από την αλλαγή της ώρας ή την προτίμησή τους όσον αφορά τις κύριες εναλλακτικές επιλογές (δηλαδή τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος ως έχει ή την κατάργησή του για ολόκληρη την ΕΕ). Οι δημόσιες είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για να αξιολογεί πολιτικές, παράλληλα με άλλα στοιχεία, όπως είναι οι επιστημονικές μελέτες. Προβεβλημένες διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στο παρελθόν είναι, μεταξύ άλλων, η νομοθεσία για τα πτηνά και τους οικοτόπους (πάνω από 550.000 απαντήσεις) ή ο εκσυγχρονισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (πάνω από 322.000 απαντήσεις).

Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει μακρά παράδοση ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας, πολλές από τις οποίες ανάγονται στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Από τη δεκαετία του 1980 η θέσπισε σταδιακά νομοθεσία, βάσει της οποίας όλα τα κράτη μέλη συμφωνούσαν να συντονίζουν την αλλαγή της ώρας, ώστε να δοθεί τέλος στα διαφορετικά εθνικά ωράρια. Από το 1996 όλοι οι Ευρωπαίοι βάζουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Σκοπός των κανόνων της ΕΕ δεν να εναρμονιστεί το καθεστώς όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, αλλά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, που προκύπτουν από τη μη συντονισμένη εφαρμογή της αλλαγής της ώρας κατά τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα με τη για τη θερινή ώρα στην , τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους ή ζώνες ώρας. Η απόφαση σχετικά με τη ζώνη ώρας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Ποσοστό συμμετοχής σε κάθε κράτος μέλος (ως ποσοστό του εθνικού πληθυσμού):

3,79 %
Αυστρία 2,94 %
Λουξεμβούργο 1,78 %
Φινλανδία 0,96 %
Εσθονία 0,94 %
Κύπρος 0,88 %
Σλοβενία 0,73 %
0,60 %
Τσεχική Δημοκρατία 0,59 %
Γαλλία 0,59 %
0,55 %
Κροατία 0,52 %
Σουηδία 0,48 %
Λετονία 0,39 %
Πολωνία 0,34 %
Ελλάδα 0,34 %
Λιθουανία 0,34 %
Πορτογαλία 0,33 %
Μάλτα 0,25 %
Ιρλανδία 0,24 %
Ουγγαρία 0,21 %
Ισπανία 0,19 %
Βουλγαρία 0,18 %
Κάτω Χώρες 0,16 %
Δανία 0,11 %
Ιταλία 0,04 %
Ρουμανία 0,04 %
Ηνωμένο Βασίλειο 0,02 %

Ποια από τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις θα υποστηρίζατε;

Image 1

Ποια είναι γενικά η εμπειρία σας όσον αφορά την αλλαγή της ώρας;

Image 2

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση