Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαβουλεύσεις Ομπάμα – Νετανιάχου
Διαβουλεύσεις Ομπάμα – Νετανιάχου

Διαβουλεύσεις Ομπάμα – Νετανιάχου

Τη δέσμευσή του για την επιδίωξη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή βάσει της αρχής «δύο για δύο λαούς», επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ . Ηταν η πρώτη των δύο ανδρών μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον – Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εμπρηστικές δηλώσεις Νετανιάχου εναντίον της προοπτικής δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους κατά την προεκ περίοδο του Ισραήλ – γεγονότα που είχαν βυθίσει στο ναδίρ τις σχέσεις των δύο στενών συμμάχων.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ καταδίκασε το κύμα βίας στην Ανατολική και στη Δυτική Οχθη, όπου Παλαιστίνιοι επιτίθενται με μαχαίρια και όπλα εναντίον Ισραηλινών πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον επισκέπτη του να παρουσιάσει τις ιδέες του για την αποκλιμάκωση της ς στην περιοχή.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Ουάσιγκτον βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δεκαετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Μέχρι φέτος, οι Αμερικανοί παρείχαν βοήθεια ύψους 3,1 δισ δολαρίων σε ετήσια βάση, ένα ποσό που η Νετανιάχου φιλοδοξεί να ανεβάσει στα πέντε δισ. «Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής μου, και αυτό εκφράζεται όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη», δήλωσε ο στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος τον Νετανιάχου στο Οβάλ ραφείο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση