Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Διασφάλιση δικαιώματος ιδιοκτήτη συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί
Διασφάλιση δικαιώματος ιδιοκτήτη συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Διασφάλιση δικαιώματος ιδιοκτήτη συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Σε για τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη στην περιουσία του αποφάσισαν ο Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά στην τελευταία που είχαν τη Δευτέρα πριν από τις θερινές διακοπές. Αμέσως μετά τη , στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών που ανέγνωσε ο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τόνισε πως οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης όπως οι πρόσφυγες ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες των περιουσιών θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με την απαίτηση τους στις επηρεαζόμενες περιουσίες. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές, όπως εξήγησε, θα πρέπει να περιλαμβάνουν , ανταλλαγή και επανάκτηση της περιουσίας. Η της όποιας επιλογής, είπε ο κ. Άιντε, θα είναι αντικείμενο των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν. Για το σκοπό αυτό, επεσήμανε ο αξιωματούχος των ΗΕ, θα συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, προκειμένου να διαχειρίζεται ανάλογες υποθέσεις στη βάση αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά τη των δύο ηγετών, την σκυτάλη αναλαμβάνουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι σε συνεργασία και με τις ομάδες εργασίας του περιουσιακού θα προχωρήσουν μέχρι τις 8 Αυγούστου σε επεξεργασία των κριτηρίων που θα εφαρμόζει η ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών και τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη για παράδειγμα τη χρονική διάρκεια χρήσης, αν αφορά τουρκοκύπριο ή έποικο, τυχόν κόστος μελλοντικών επενδύσεων που έγιναν σε μια ιδιοκτησία κ.λ.π. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξακολουθεί να επιμένει στη θέση όπως ο πρώτος λόγος δίδεται στον ιδιοκτήτη για να επιλέξει την μορφή θεραπείας που επιθυμεί προς αποκατάσταση του δικαιώματος στην περιουσία του.

Στην τελευταία τους πριν τις θερινές διακοπές, οι δύο ηγέτες στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν για 2 και πλέον ώρες προχώρησαν και στη συζήτηση των κριτηρίων στο εδαφικό. Όπως πληροφορείται η «Κ», στη γενική συζήτηση που ακολούθησε η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέπτυξε τη θέση της για εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν μεγάλο αριθμό προσφύγων να επιστρέψει στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θέση όμως την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ενόψει πάντως των σημαντικών διαφωνιών που χωρίζουν τις θέσεις των δύο πλευρών στα για το εδαφικό, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να μην παραπέμψουν ακόμη τη διαπραγμάτευση του θέματος στους διαπραγματευτές.

και θα συναντηθούν εκ νέου την 1η Σεπτεμβρίου για να συνεχίσουν τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των κριτηρίων στο εδαφικό.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση