Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης
Διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης

Διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης

Από Ευρωπαϊκή Ένωση και ομάδα κρατών της Αφρικής, της ς και του Ειρηνικού

 

Στις 28/09/2018, η ΕΕ και 79 χώρες της ομάδας κρατών της Αφρικής, της ς και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) άρχισαν διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον της ς τους μετά το 2020. Φιλοδοξία τους είναι να μετατρέψουν τη σημερινή εταιρική σχέση σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα βασίζεται σε μια σύγχρονη πολιτική συμμαχία.

Οι χώρες της ΕΕ και της ΑΚΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από τον μισό αριθμό των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και συνολικά αριθμούν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους. Η σημερινή εταιρική σχέση, που διέπεται από τη συμφωνία του Κοτονού, είναι ένα από τα παλαιότερα και πλέον ολοκληρωμένα σχήματα ς μεταξύ της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η σημερινή συμφωνία λήγει το 2020.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του πρώτου γύρου των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη , στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ, επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έβεν Μίμιτσα, δήλωσε τα εξής: «Η εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού είναι θετικό στοιχείο για την ΕΕ και την πολυμερή συνεργασία γενικά. Η αναθεώρηση της τρέχουσας συμφωνίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εμβαθύνουμε περαιτέρω την εταιρική σχέση και να την εκσυγχρονίσουμε ώστε να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 ή η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.»

Με τη σειρά του, ο Robert Dussey, υπουργός Εξωτερικών και Συνεργασίας του Τόγκο και κύριος διαπραγματευτής για την ομάδα κρατών ΑΚΕ, ανέφερε τα εξής: «Η συνεργασία μεταξύ της ομάδας ΑΚΕ και της ΕΕ ξεκίνησε το 1975 με το πρώτο της συμφωνίας της Τζορτζτάουν, της ιδρυτικής πράξης της ομάδας ΑΚΕ. Υπογράμμισε ότι: «η εταιρική σχέση ΑΚΕ-ΕΕ είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό επίτευγμα που έχει ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των λαών των χωρών της ΑΚΕ και της ΕΕ τα τελευταία 45 χρόνια της ύπαρξής της. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων σήμερα προαναγγέλλει τη συνέχιση της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλουν τα μέρη αυτή την εταιρική σχέση».

Η εταιρική σχέση επιδιώκει μια στενότερη πολιτική συνεργασία στην παγκόσμια σκηνή για την αντιμετώπιση των σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων, ώστε να αποτελέσει το λαμπρό παράδειγμα ενός πολυμερούς συστήματος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε . Ειδικότερα, αυτό σημαίνει κυρίως ότι θα εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η εταιρική σχέση θα καθοδηγεί επίσης τις κοινές προσπάθειες των χωρών εταίρων για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η και η ασφάλεια. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, λαμβανομένων πάντα υπόψη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων. Θα αναπτύξει επίσης ισχυρές συμμαχίες σε παγκόσμια φόρουμ και θα αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα προς όφελος τόσο της σημερινής όσο και της μελλοντικής γενιάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση