Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Την Παρασκευή 17/11, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβησαν στην επίσημη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στη διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο Πυλώνας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2015 και η πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του . Στις 17/11 υπεγράφη από τον κ. Juncker εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, τον πρόεδρο Tajani εξ’ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό Ratas εξ’ ονόματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Juncker δήλωσε σχετικά:«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την . Η κοινωνική διάσταση ήταν πάντοτε στο επίκεντρο της Ένωσής μας. Δεν πρόκειται απλώς για την ενιαία αγορά, τα , το . Πρόκειται για τις αξίες μας και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ζούμε.

Η επιτυχία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου έχει κάνει την ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο ως τόπο ζωής και εργασίας. Σήμερα επιβεβαιώνουμε τις κοινές μας αξίες και δεσμευόμαστε να τηρήσουμε ένα σύνολο 20 αρχών και δικαιωμάτων. Από το δικαίωμα για δίκαιες αμοιβές έως το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη· από τη διά βίου μάθηση, την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και την των φύλων έως το ελάχιστο εισόδημα: με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων η ΕΕ προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών της σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.

Η διακήρυξη του Πυλώνα στη διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα του Γκέτεμποργκ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την άρρηκτη σύνδεση της κοινωνικής διάστασης με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η της χρονικής στιγμής δεν είναι τυχαία· η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης αποτελεί το πρώτο ορόσημο στη πορεία μας για τη σύνοδο κορυφής στην πόλη Σιμπίου.

Σε εποχές ριζικών αλλαγών – είτε στη ζωή είτε στην – είναι απόλυτα φυσικό να επιστρέφουμε στα στοιχεία που μας καθορίζουν και μας δένουν. Για τον λόγο αυτό, χαίρομαι ιδιαίτερα που κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε όλοι για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τη στιγμή που υποβλήθηκε η πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η κοινή δέσμευση αποτελεί ισχυρή απόδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ο Πυλώνας – και η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης στο σύνολό της – θα αποκτήσει την ισχύ που εμείς θα της δώσουμε. Πρόκειται για μια κοινή ευθύνη που ξεκινά από το εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Επομένως, τώρα είναι η στιγμή, σεβόμενοι πλήρως και ενστερνιζόμενοι τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη. Οι Ευρωπαίοι το αξίζουν.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση