Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης σε Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία
Διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης σε Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία

Διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης σε Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης”, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι –σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές– συγκεντρώθηκαν στο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

“Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους” είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.

Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.

Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. “Καλωσήρθατε πρόσφυγες”, “Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε”, έγραφαν στα πανώ τους.

Η δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση