Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία
Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει , λόγω σοβαρής παρασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος αρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη του Κολλεγίου.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χς υπό τον πλήρη έλεγχο της ς και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παρασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.

Με βέτο απειλεί η

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη και ο αντιπρόεδρος της Ουγγαρίας, Ζολτ Σεμγέν, επιβεβαίωσε τη γραμμή του ηγέτης της χς, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων. Εκανε, παράλληλα, λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση