Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία
Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε. – με βέτο απειλεί η Ουγγαρία

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβρής πραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χς υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη » συμπλήρωσε ο της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.

Με βέτο απειλεί η

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη και ο αντιπρόεδρος της Ουγγαρίας, Ζολτ Σεμγέν, επιβεβαίωσε τη γραμμή του ηγέτης της χς, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων. Εκανε, παράλληλα, λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση