Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Διαχείριση εξωτερικών συνόρων: Η ΕΕ κάνει το επόμενο βήμα ενίσχυσης
Διαχείριση εξωτερικών συνόρων: Η ΕΕ κάνει το επόμενο βήμα ενίσχυσης

Διαχείριση εξωτερικών συνόρων: Η ΕΕ κάνει το επόμενο βήμα ενίσχυσης

Το σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ / EES), φάκελος προτεραιότητας που προσδιορίζεται στην Κοινή Δήλωση σχετικά με νομοθετικές προτεραιότητες για το 2017, έλαβε την πολιτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Στο εν λόγω σύστημα που προτάθηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο 2016, θα καταχωρίζονται εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι διέρχονται από τα εξωτερικά της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη εποπτεία των εγκεκριμένων σύντομων διαμονών, τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους και τον συνολικό εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Όπως επαναλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22-23 Ιουνίου 2017, το σύστημα εισόδου/εξόδου, μαζί με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS), θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας.

Ο πρώτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: «Επιδοκιμάζουμε την πολιτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τ πρέπει να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ και την ενίσχυση της ασφάλειας για τους πολίτες μας.»

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Μετά την καθιέρωση συστηματικών ελέγχων όλων των ταξιδιωτών που διέρχονται τα εξωτερικά της ΕΕ και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριος και Ακτος, αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα καταστήσει τα εξωτερικά μας σύνορα και εξυπνότερα και ασφαλέστερα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κινητικότητα.»

Ο επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ, δήλωσε τα εξής: «Το σύστημα εισόδου/εξόδου θα ενισχύσει την εσωτερική μας ασφάλεια καθιστώντας τα εξωτερικά σύνορα ισχυρότερα και, ως εκ τούτου, φέρνοντάς ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ έως το 2020.»

Οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση θα συνεχιστούν τ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε τεχνικό επίπεδο.

Το τελικό κείμενο θα πρέπει τότε να εγκριθεί επισήμως και από τους δύο συννομοθέτες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Επιτροπής για τη Ένωσης Ασφάλειας: «Μια που προστατεύει» και των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση