Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δεκτή η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι
Δεκτή η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

Δεκτή η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

έος Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ γίνεται της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του .

Συνολικά από τους 350 , 180 ψήφισαν υπέρ, 169 κατά, ενώ ένας βουλευτής απείχε. Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ραχόι είχε παραδεχθεί νωρίτερα την ήττα του στο κοινοβούλιο, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Μέχρι χθες το απόγευμα, ο ηγέτης του Λαϊκού τος διατηρούσε ελπίδες να δικαιώσει για μία ακόμη φορά τη φήμη του ως πολιτικού survivor. Η πρόταση μομφής εμφανιζόταν να συγκεντρώνει την υποστήριξη 175 βουλευτών (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της ς και μικρότερων, τοπικών κομμάτων), δηλαδή μία λιγότερη από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 176.

Η ανατροπή του τος έγινε όταν το μεγαλύτερο κόμμα των Βάσκων, το PNV, που είχε δώσει ανάσα ζωής στον Ραχόι πριν από μία εβδομάδα, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αυτήν τη φορά αποφάσισε να στραφεί εναντίον του.

Ο Σάντσεθ κατέθεσε την πρόταση μομφής ύστερα από τη δικαστική απόφαση που έστειλε στη φυλακή δεκάδες στελέχη του Λαϊκού τος για την ανάμειξή τους σε πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και δεύτερη πολιτική κρίση στη ότια Ευρώπη, παράλληλα με την ιταλική, μεγεθύνοντας τις ανησυχίες των αγορών, αν και δεν υπάρχουν στην Ισπανία ισχυρές πολιτικές δυνάμεις που να τάσσονται εναντίον του .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση