Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ για τον κορωναϊό στην αγορά
Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει  νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ για τον κορωναϊό στην αγορά

Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ για τον κορωναϊό στην αγορά

Ένα από τα 18 έργα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, εμβολίων και μέτρων ετοιμότητας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωναϊού, ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

 Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο «HG nCoV19 test» έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο μέσο για την ταχεία παρά την κλίνη (pointofcare) διάγνωση της νόσου COVID-19.

 Η  Μαρίγια  Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και εολαίας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα έρευνας της ΕΕ στην πράξη. Χαίρομαι που αυτοί οι ερευνητές ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, ανέπτυξαν τόσο γρήγορα το νέο αυτό διαγνωστικό σύστημα και πραγματοποίησαν έναν από τους στόχους της πρώτης μας επείγουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση του κορωναϊού είναι καίριας σημασίας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού».

 Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων, το οποίο δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών. Σήμερα, η HiberGene, ιρλανδική εταιρεία που συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

 Η ΕΕ στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η στήριξή της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930 000 ευρώ.

 Η Επιτροπή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας και του συντονισμού των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ερευνητικών προσπαθειών από την αρχή της πανδημίας. Στις 4 Μαΐου δεσμεύτηκε να διαθέσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης δωρητών Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, εκ των οποίων 1  δισ. ευρώ προέρχεται από  το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων και νέων θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού. Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωναϊού.

 

Παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό: η ΕΕ διαθέτει πρόσθετη ανθρωπιστική ύψους 50 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετη ανθρωπιστική ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των ανθρωπιστικών αναγκών που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού. Η νέα χρηματοδότηση ανταποκρίνεται στις αυξημένες εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έκκλησης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο  Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί ανθρωπιστική κρίση τεράστιας ς σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου. Η πανδημία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε χώρες με συστήματα δημόσιας υγείας που ήταν ήδη αδύναμα πριν από τη νέα αυτή κρίση. Πρέπει να δράσουμε τώρα ώστε να μην αφήσουμε καμία περιοχή του κόσμου απροστάτευτη. Η δράση αυτή είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Επίσης, είναι καίριας σημασίας να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρωπιστικούς φορείς να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους διάσωσης ζωών

Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με μείζονα ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, την Ανατολική Αφρική, τη Συρία, την Υεμένη, την Παλαιστίνη και τη Βενεζουέλα, καθώς και τους Ροχίνγκια. Θα παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, προστατευτικό εξοπλισμό, ύδρευση και αποχέτευση. Θα διοχετευτεί μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Κοινή δήλωση αντιπροέδρου Γιούροβα και του επιτρόπου Ρεντέρς

επ' ευκαιρία της δεύτερης επετείου του γενικού κανονισμού για την δεδομένων

 Σήμερα, ενόψει της δεύτερης επετείου από την έναρξη ισχύος του γενικoύ κανονισμού για την προστασία δεδομένων, η Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας και ο επίτροπος Δικαιοσύνης, τιντιέ Ρεντέρς, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση: «Η 25η Μαΐου σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη ισχύος των ενισχυμένων ευρωπαϊκών κανόνων για την δεδομένων, δηλαδή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, γνωστού ως ΓΚΠΔ. Μέσα σε δύο χρόνια, οι κανόνες αυτοί όχι μόνο διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα στην Ευρώπη, αλλά και κατέστησαν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την προστασία της ιδιωτικότητας. Σε μια εποχή που βασίζεται όλο και περισσότερο στην επεξεργασία δεδομένων, ο ΓΚΠΔ παρέχει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων και ταυτόχρονα θεσπίζει ένα πλαίσιο για αξιόπιστη καινοτομία. Ο ΓΚΠΔ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ψηφιακής μετάβασης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολίτες και οι έχουν ευαισθητοποιηθεί για τη σημασία της προστασίας των δεδομένων. Η Επιτροπή στήριξε αυτή την ευαισθητοποίηση μέσω διαδικτυακών πρωτοβουλιών ενημέρωσης, όπως ο μας για το διαδίκτυο τον οποίο έχουν συμβουλευτεί 4,3 εκατομμύρια εταιρείες και πολίτες την τελευταία διετία.

Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωναϊού, οι πολίτες χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να είναι βέβαιοι ότι τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται επαρκώς. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης δεν μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό και διαδεδομένο εργαλείο για την έξοδο από την πανδημία, παρά μόνο εάν οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην προστασία της ιδιωτικής τους ς. Από την άποψη αυτή, ο ΓΚΠΔ και οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικότητας διαδραματίζουν καίριο ρόλο».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση