Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη
Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη

Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στην 23η του ΟΗΕ αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από τη Βόννη έπειτα από δύο εβδομάδες εργασιών, οι οποίες περιπλέχτηκαν μετά την αποχώρηση των και ενόψει μιας χρονιάς που δεν αναμένεται εύκολη.

Στη διάσκεψη, οι χώρες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός έτους “διαλόγου” ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν στα τέλη του ένα συλλογικό απολογισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να βοηθηθούν οι χώρες να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούνται επαρκείς για να επιτρέψουν η της ς στον πλανήτη να παραμείνει αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Ο δις αυτός θα πρέπει να είναι «εποικοδομητικός, στραμμένος προς τις λύσεις» και να μην στοχεύει κανέναν, προειδοποιεί η απόφαση που υιοθετήθηκε.

Στη Βόννη, οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αντιπροσωπείας, άρχισαν επίσης να διαμορφώνουν τους κανόνες υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020: πώς οι χώρες λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, τι ακολουθείται για την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες, κ.ά.

Ωστόσο, τίποτε δεν ρυθμίστηκε επί της ουσίας: αυτός θα είναι ο ρόλος της COP24, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

«Και αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς αναμέναμε αρκετά μεγαλύτερη πρόοδο» στη Βόννη, τονίζει ο τέιβιντ Λεβάι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Iddri), σημειώνοντας την «έλλειψη ηγεσίας» μετά την απόφαση του Ντόναλντ να αποσύρει τη χώρα του από τις συν.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση