Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Χιλή: Ανενεργό ηφαίστειο εξερράγη μετά απο μισό αιώνα
Χιλή: Ανενεργό ηφαίστειο εξερράγη μετά απο μισό αιώνα

Χιλή: Ανενεργό ηφαίστειο εξερράγη μετά απο μισό αιώνα

Ανενεργό εδώ και μισό αιώνα, το Καλμπούκο, στη νότια Χιλή, εξερράγη ξαφνικά, με δύο εκρήξεις να καταγράφονται σε διάστημα μερικών ωρών, προκαλώντας τεράστια σύννεφα τέφρας και οδηγώντας στην απομάκρυνση 5.000 ανθρώπους.

Η χιλιανή τηλεόραση έδειξε εικόνες δαντικής κόλασης με φλόγες και στάχτες να υψώνονται από το . Μια πυκνή στήλη λευκού καπνού υψωνόταν στον ουρανό πάνω από τη ηφαίστειο αυτό, ύψους 2.003 μέτρων, που βρίσκεται κοντά στην ακτή – ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί λάβα.

Η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε χθες (Τετάρτη) γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα ς), προκάλεσε ένα γιγάντιο μανιτάρι τέφρας ύψους δύο χιλιομέτρων.

Η χιλιανή κυβέρνηση, η οποία αρχικά δεν έκανε λόγο για , κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή τον οποίο διατήρησε σήμερα το πρωί έπειτα από μία δεύτερη έκρηξη γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα ς).

Ο συναγερμός «ήχησε» επίσης και στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα.

Το Καλμπούκο ήταν ανενεργό για 54 χρόνια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Η Εθνική Υπηρεσία εωλογίας και Ορυχείων (ΕΥΟ) ανακοίνωσε πως το ηφαίστειο μπορεί να αρχίσει να εκλύει λάβα, κάτι που θα προκαλούσε το λιώσιμο των πάγων στις κορυφές, δημιουργώντας φόβους για πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των ποταμών.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο σημείο συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς, προειδοποίησε πως «η τέφρα μπορεί να καταστρέψει τις » και επίσης να διαταράξει «την εργασία, τον τουρισμό και πάνω απ΄όλα την » του πληθυσμού.

Η πρώτη έκρηξη διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Γκαμπριέλ Ορόσκο, της ΕΥΓΟ.

«'Ηταν μία έκρηξη αρκετά ισχυρή», δήλωσε ο Ορόσκο στη δημόσια τηλεόραση.

Οι αρχές κήρυξαν εξάλλου «κατάσταση ανάγκης» στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και ο στρατός θα αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

«Αυτή τη στιγμή η ζώνη εκκένωσης γύρω από το ηφαίστειο Καλμπούκο είναι 20 χλμ. Η αστυνομία έδωσε ήδη οδηγίες και άρχισε την εκκένωση», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόεδρος, η οποία δήλωσε ότι η εκκένωση αφορά 5.000 ανθρώπους, κάλεσε τον πληθυσμό να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρχών.

Τα μαθήματα αναστάληκαν, όπως και οι πτήσεις από και προς την περιοχή αυτή.

Το Πουέρτο Μοντ, η κυριότερη πόλη της περιοχής, καλύφθηκε από ένα σύννεφο τέφρας. «Ο κόσμος φοβάται πολύ, πάρα πολύ», δήλωσε ο δήμαρχος Χερβόι Παρέβες. Χθες βράδυ, η πόλη παρέλυσε εξαιτίας των τεράστιων μποτιλιαρισμάτων και των μεγάλων ουρών στα βενζινάδικα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση.

«Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη προς το παρόν», πρόσθεσε ο δήμαρχος: «Ο ποταμός Μπλάνκο παραλίγο να πλημμυρίσει εξαιτίας της τήξης» των πάγων που προκάλεσε η έκρηξη.

Η χιλιανή αστυνομία έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοικτές οι εθνικές οδοί» στην περιοχή προκειμένου να διευκολύνει τις εκκένωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση