Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Χαβάη: To ηφαίστειο Κιλαουέα «διώχνει» τους κατοίκους από τις εστίες τους
Χαβάη: To ηφαίστειο Κιλαουέα «διώχνει» τους κατοίκους από τις εστίες τους

Χαβάη: To ηφαίστειο Κιλαουέα «διώχνει» τους κατοίκους από τις εστίες τους

Ν εγκταλείψουν άμεσα τις οικίες τους έχουν προειδοποιηθεί πολλοί κάτοικοι της ς, καθώς η λάβα του ηφαιστείου Κιλαουέα συνεχίζει να κυλάει σε κατοικημένες περιοχές της νησιωτικής πολιτείας των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από επικίνδυνες εκλύσεις τοξικών αερίων.

Συγκεκριμένα, μία νέα ρωγμή παρατηρήθηκε σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το , στον απόηχο της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί την Παρασκευή. Πολλές ρωγμές έχουν παρατηρηθεί από την Παρασκευή στο Κιλαουέα, με την έκλυση λάβας και αερίων σε κατοικημένες περιοχές.

Μετά την έ του την Πέμπτη, το έχει προκαλέσει την καταστροφή 26 σπιτιών και έχει αναγκάσει 1.700 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, στο ανατολικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας, όπου κατοικούν περίπου 200.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από την ηφαιστειακή έ.

Στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας της Πούνα, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, πολλοί κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα τους, επέστρεψαν για να πάρουν μαζί τους τα κατοικίδια τους ή διάφορα πράγματα, για να βρουν τις οικίες τους μη προσβάσιμες, λόγω των βαθιών ρωγμών στο έδαφος που τις είχαν «περικυκλώσει».

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 161 κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τις οικίες τους, βρίσκονταν σε καταφύγια σε ασφαλή σημεία του νησιού, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της ς.

Οι επιστήμονες του Ηφαιστειακού Παρατηρητήριου της Χαβάης ανακοίνωσαν ότι η έκλυσεις λάβας και αερίων από τις ρωγμές που δημιούργησε το ηφαίστειο, αναμένεται να συνεχιστούν, συνοδευόμενες από νέες πιθανές σεισμικές δονήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση