Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Χαριστική βολή στο σχέδιο της Μέι
Χαριστική βολή στο σχέδιο της Μέι

Χαριστική βολή στο σχέδιο της Μέι

Το σχέδιο του Τσέκερς, το οποίο εκπόνησαν στις αρχές Ιουλίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το υπουργικό της συμβούλιο για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ε.Ε. μετά το Brexit, είναι κλινικά νεκρό.

Αυτό είναι το μόνο βέβαιo μετά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, όπου κατέστη σαφές ότι το σχέδιο που δίχασε το κόμμα της Μέι, τους Τόρις, απορρίπτεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόναλντ Τουσκ, το είπε ρητά: Η προτεινόμενη από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό νέα οικονομική συνεργασία με την Ε.Ε. «δεν θα λειτουργήσει», αφού απειλεί να υπονομεύσει την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οι δύο πλευρές δίνουν μάχη με τον χρόνο και ο Τουσκ δήλωσε ότι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η επόμενη σύνοδος του Οκτωβρίου. Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν, εξάλλου, στη Μέι ότι αν δεν υποχωρήσει στο ζήτημα του εμπορίου και των ιρλανδικών συνόρων έως τον οέμβριο, είναι έτοιμες να αποδεχθούν κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι κι η Μέι θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με τη σκληρή πτέρυγα του κόμματός της στο συνέδριο των Τόρις στις 3 Οκτωβρίου.

«Don't worry, be happy», αστειεύθηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Η Μέι υποσχέθηκε νέες για να καθησυχάσει το Δουβλίνο ότι δεν θα καταλήξει με ένα «σκληρό» σύνορο με τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι και η ίδια θα μπορούσε να επιβιώσει ενός αδιεξόδου. Πολλοί, ωστόσο, στο Σάλτσμπουργκ σχολίασαν ότι η απειλή είναι αναξιόπιστη. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες Ε.Ε. και Λονδίνου να περιβάλουν τις συνομιλίες στην αυστριακή πόλη με αισιοδοξία, όλα είναι ανοιχτά, αφού η Μέι επέμεινε μέχρι την ύστατη στιγμή στο σχέδιο του Τσέκερς και οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν εξίσου αδιάλλακτοι. Ειδικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ χαρακτήρισε το σχέδιο «απαράδεκτο» με τη μορφή που έχει και δήλωσε ότι περιμένει νέες τον επόμενο μήνα. «Οσοι διατείνονται ότι μπορούν να ζήσουν εύκολα χωρίς την Ευρώπη, πως όλα θα πάνε καλά και πως αυτό θα φέρει χρήματα στην πατρίδα τους, είναι ψεύτες», είπε χαρακτηριστικά ο . Πικρόχολα σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και η γλώσσα του σώματος, που επέλεξε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία φάνηκε να αγνοεί επιδεικτικά τη Μέι για να χαιρετήσει τους υπόλοιπους ηγέτες. Ο βρετανικός Τύπος έκανε προχθές λόγο για ταπείνωση της χώρας στο Σάλτσμπουργκ.

Επιπλέον, την Τρίτη ο πολιτικός συντάκτης του BBC αποκάλυψε πως η Μέρκελ ακούστηκε να λέει ότι «η Βρετανία πρέπει να υποφέρει», εξαιτίας του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Αντίθετα, στο πλευρό της Μέι βρέθηκε η Πολωνία, εντελώς απομονωμένη από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., καθώς και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, πιθανότατα ως ανταμοιβή για τη στάση των Τόρις στην ψηφοφορία για την ενεργο του άρθρου 7 κατά της χώρας. Δεκαέξι Βρετανοί Συντηρητικοί ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στο μέτρο και ο Ορμπαν ανταπέδωσε την περασμένη Πέμπτη στην Αυστρία: «Δεν μου αρέσει η προσέγγιση που θέλει να τιμωρήσει τους Βρετανούς επειδή αποφάσισαν να φύγουν». Την ίδια στιγμή, πολλοί τομείς της βρετανικής οικονομίας έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα έκτακτα σχέδια, που έχουν εκπονήσει σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της τράπεζας UBS, ο οποίος διευκρίνισε πως όλος ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα εργάζεται λαμβάνοντας ως δεδομένο το σενάριο της μη συμφωνίας», εξήγησε και προσέθεσε ότι πλέον είναι αδιάφορο για τις βρετανικές τράπεζες αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών. Ολα όσα θα συμβούν εις το εξής, δεν πρόκειται να περιορίσουν το κόστος, είπε ο Σέρτζιο Ερμότι στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ και ανέφερε ότι η τράπεζά του θα μεταφέρει την έδρα της στη Φρανκφούρτη μετά το Brexit. Το ΔΝΤ έχει επίσης αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει καλό Brexit για το Λονδίνο.

Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, αν και αυτό της μη συμφωνίας θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη δυνατή έκβαση.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Bank of England, προειδοποίησε τη Μέι και τους υπουργούς της, ότι «σκληρή έξοδος» θα μπορούσε να βυθίσει τις τιμές των ακινήτων κατά 35% μέσα σε τρία χρόνια. Μέσα σε αυτές τις ζοφερές προβλέψεις, έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην κοινή γνώμη. Η αναλογία των πολιτών που θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανεπιτυχώς με την Ε.Ε. έναντι εκείνων που θεωρούν αποτελεσματική τη στρατηγική της Μέι είναι πέντε προς ένα. Ειδικά στις τάξεις των οπαδών του Brexit το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πάντως, οι Βρετανοί πολίτες φέρονται ενοχλημένοι και από τη στάση της Ε.Ε.

Το 57% θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες χειρίζονται τις συνομιλίες με λάθος τρόπο και μόλις το 16% επιδοκιμάζει τη στάση των Ευρωπαίων. Η ιδέα επανάληψης του δημοψηφίσματος επανέρχεται διαρκώς, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα έλυνε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Έχουν κλιμακωθεί οι πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, να διαβεβαιώνει το Λονδίνο πως οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν «σχεδόν ομόφωνα» τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το κλίμα αλλάζει σταδιακά και στην ίδια τη Βρετανία, όπου οι Εργατικοί δέχονται εκκλήσεις από τη βάση να άρουν τις αρχικές επιφυλάξεις του ηγέτη τους, Τζέρεμι .

«Αν η Μέι συμφωνήσει με την Ε.Ε. τον Νοέμβριο αλλά στη συνέχεια αποτύχει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Βουλής των Κοινοτήτων, τότε ένα δεύτερο δημο καθίσταται πολύ πιο πιθανό. Πράγματι, η προσφυγή στις κάλπες είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος από το χάος», έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ένα δεύτερο δημο θα χρειαζόταν έξι μήνες για να διοργανωθεί. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή του άρθρου 50, τότε η πραγματοποίησή του θα ήταν εφικτή. Χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, αυτό θα ήταν αδύνατον.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση