Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Brexit: Νεκρή η Βρετανή βουλευτής Jo Cox
Brexit: Νεκρή η Βρετανή βουλευτής Jo Cox

Brexit: Νεκρή η Βρετανή βουλευτής Jo Cox

Η βουλευτίνα Τζο Κοξ που είχε δεχτεί επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της, υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι υπέκυψε στα τραύματά της», είπε η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ντι Κόλινς, σε Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα πάντα με την Κόλινς, η αστυνομία, που έχει πάρει από πολλούς μάρτυρες, δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο για τη δολοφονία της Κοξ, πέραν του 52χρονου άνδρα που έχει ήδη συλληφθεί και φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης. Ο άνδρας αυτός, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, χαρακτηρίστηκε «μοναχικός» από τους γείτονές του.

«Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χ έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε “τραγωδία” τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Κοξ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της, ο Μαρκ Κάρνεϊ, δεν θα εκφωνήσει την του απόψε στο Μάνσιον Χάουζ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο Κάρνεϊ, που επρόκειτο να μιλήσει για την οικονομική , θα κάνει μόνο μια σύντομη παρέμβαση που θα αφορά «τα σημερινά γεγονότα», διευκρίνισε η Τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Press Association, η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία».

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ, όπου η Κοξ οργανώνει τακτικά συναντήσεις με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία «Stronger In», που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter.

Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επίθεση σε βάρος της Κοξ δήλωσε ο της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ η ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι αισθάνεται «εντελώς σοκαρισμένος» από την είδηση.

«Εντελώς σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεση στην Τζο Κοξ. Οι σκέψεις ολόκληρου του Εργατικού Κόμματος είναι μαζί της και με την οικογένειά της αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter.

«Φριχτά νέα για μια επίθεση σε μια εξαίρετη συνάδελφο, την Τζο Κοξ. Προσεύχομαι γι' αυτήν και την οικογένειά της», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα.

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια της Cox μέσω Twitter.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, , νωρίτερα, σχολίασε το συμβάν: «Σοκαριστική η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού Jo Cox. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας.»

Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε .

Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ. Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση