Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Brexit: Δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης
Brexit: Δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης

Brexit: Δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017, και προτείνει κείμενο για τα εκκρεμή ζητήματα της αποχώρησης, τα οποία αν και αναφέρονται, δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην κοινή . Ενσωματώνει επίσης το κείμενο σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης που ενέκρινε το Συμβούλιο () στις 29 Ιανουαρίου 2018.

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης αποτελείται από έξι μέρη – μεταξύ των οποίων οι εισαγωγικές διατάξεις, τα δικαιώματα των πολιτών, άλλα ζητήματα της αποχώρησης όπως το θέμα των προϊόντων που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από την αποχώρησης, ο δημοσιονομικός διακανονισμός, οι μεταβατικές και οι θεσμικές διατάξεις – καθώς και ένα πρωτόκολλο για την / Βόρεια , το οποίο καθιστά λειτουργική την τρίτη επιλογή που περιγράφεται στην κοινή , ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά συνόρων με ελέγχους στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για εφεδρική λύση που προτείνει η κοινή έκθεση, η οποία θα ισχύσει σε περίπτωση μη συμφωνίας για άλλη λύση. Το εν λόγω σχέδιο πρωτοκόλλου δεν προδικάζει τις συν σχετικά με τις άλλες δύο πιθανές λύσεις.

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης δημοσιεύεται στο διαδίκτυο σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή παρουσίασε τώρα αυτό το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης για να δώσει χρόνο, πρώτον, για τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, στη συνέχεια, για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να συμφωνηθεί και να κυρωθεί πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης θα σταλεί στο Συμβούλιο (άρθρο 50) και στη διευθύνουσα ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit προς συζήτηση, προτού διαβιβαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προς διαπραγμάτευση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει περαιτέρω τη θέση του όσον αφορά το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ενόψει της συνεδρίασής του στις 22 και 23 Μαρτίου, όπου αναμένεται ότι θα εγκρίνει συμπληρωματικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η συνολική συμφωνία αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 θα πρέπει να συναφθεί από το Συμβούλιο (άρθρο 50), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019.

Ιστορικό

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων όπως αποτυπώνεται στην της Επιτροπής και στην κοινή έκθεση της 8ης Δεκεμβρίου 2017.

Ζήτησε από την Επιτροπή, ως διαπραγματευτή της Ένωσης, και από το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους για όλα τα ζητήματα της αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν είχαν ακόμη εξεταστεί κατά την πρώτη φάση, να παγιώσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να ξεκινήσουν την εκπόνηση των αντίστοιχων τμημάτων της συμφωνίας αποχώρησης. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη φάση μπορούν να προχωρήσουν μόνο στον βαθμό που όλες οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης γίνουν πλήρως σεβαστές και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους το ταχύτερο δυνατόν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) της 29ης Απριλίου 2017, καθώς και οι γενικές αρχές και οι διαδικαστικές για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων που καθορίστηκαν στις οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2017, εξακολουθούν να εφαρμόζονται πλήρως σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση