Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Bρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερέζα Μέι
Bρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερέζα Μέι

Bρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε τύπου έξω από το πρωθυπουργικό στην τάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χ χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.

Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.

«ια να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.

Μέρες τ αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα ς πρόωρων εκλογών, δεδομένης της ς της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit.

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι.

Η πρόωρων εκλογών στη Βρετανία δεν είναι όσο απλή όσο στην Ελλάδα. Βάσει νόμου, οι εκλογές στη Βρετανία διεξάγονται υποχρεωτικά την πρώτη Πέμπτη του Μαϊου ανά πενταετία, σύμφωνα με το «Fixed-term Parliaments Act». Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα διεξάγονταν την 7η Μαϊου 2020.

Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (μέσω πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης) ή εάν η πρόταση για εκλογές υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.Η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο.Αυτό σημαίνει πως η Μέι χρειάζεται 434 ψήφους για την έγκριση της προκήρυξης των εκλογών.

Με τις 330 ψήφους των Συντηρητικών και τις 229 ψήφους των Εργατικών, οι οποίοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών, η Μέι θα εξασφαλίσει σίγουρα την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ρόλερ κόστερ για τη στερλίνα

Εν μέσω αβεβαιότητας για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μέι, η λίρα σημείωσε σημαντική υποχώρηση μέσα σε λίγα λεπτά.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Όμως μετά το διάγγελμα, και ειδικά μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμιν, πως θα στηρίξει την απόφαση Μέι, η λίρα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ανερχόμενη στο 1,264 δολάριο.

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ερμηνεύοντας την εκλογική αναμέτρηση ως την τελευταία διέξοδο για την ανατροπή του Brexit.

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, , χαιρέτισε την απόφαση Μέι και δήλωσε πως θα στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία κυβέρνηση που προτάσσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μία κυβέρνηση που απέτυχε να ενισχύσει την οικονομία μας, έριξε το επίπεδο ζωής μας και υπερψήφισε καταστροφικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία», σχολίασε.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν παρουσιάσει συνεκτικές πολιτικές που προσφέρουν μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε πως οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν τον βρετναικό λαό», κατέληξε.

Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, του τρίτου σε έδρες κόμματος στην βρετανική Βουλή, δήλωσε πριν λίγο: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία Συντηρητικών».

 

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση