Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » BBC: Νίκη Κάμερον, παραιτείται ο Μίλιμπαντ
BBC: Νίκη Κάμερον, παραιτείται ο Μίλιμπαντ

BBC: Νίκη Κάμερον, παραιτείται ο Μίλιμπαντ

Ο Ντέϊβιντ δηλώνει ότι ελπίζει να κυβερνήσει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόβλεψη του BBC δίνει 329 έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα του Ντέϊβιντ – αρκετές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του BBC, o ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του, μετά την σαρωτική ήττα του απο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα στην Σκωτία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του BBC με καταμετρημένο πάνω απο το 50% των ψήφων, οι Συντηρητικοί κερδίζουν 329 έδρες – 326 είναι απαραίτητες για την πλειοψηφία – οι Εργατικοί 233, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, βασικοί σύμμαχοι του κ. Κάμερον, οκτώ έδρες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 56 έδρες και το UKIP δύο.

Σε του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσάιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο. “Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Κάμερον.

Οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ, σύμφωνα με το exit poll, εξασφάλιζαν 239 έδρες, 19 λιγότερες απο το 2010, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν πολύ καλύτερες επιδόσεις. Την ίδια στιγμή, το exit poll προέβλεψε την μεγάλη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, το οποίο εξαφάνισε τους Εργατικούς απο μία παραδοσιακά δική τους περιοχή και καταστρέφοντας τις ελπίδες τους για πλειοψηφία. Το Σκωτσέζικο κόμμα είχε κερδίσει μόλις 6 έδρες το 2010.

“Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα”, δήλωσε ο Μίλιμπαντ στους υποστηρικτές του, όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας ς. Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και πρόσθεσε ότι “θλίβεται βαθύτατα” για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου –όπως είπε– η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Παράλληλα, ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν κέρδισε ούτε καν την έδρα που κατείχε. Αποδείχθηκε ο μεγάλος χαμένος, αφού δεν μπόρεσε να εκλεγεί στο Ουεστμίνστερ.

Οι Βρετανοί προσήλθαν την Πέμπτη στις κάλπες, στην πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυβερνησία και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό βιώσιμης ς. Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, καθώς μια νίκη για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, θα επιτείνει τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., με δεδομένη τη δέσμευσή του για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος το . Ωστόσο, επιχειρηματικοί παράγοντες κι επενδυτές απεύχονταν μια επικράτηση των Εργατικών υπό τον Εντ Μίλιμπαντ, με το επιχείρημα ότι αυτή θα ήταν δυσμενής εξέλιξη για την , η οποία ήδη παρουσιάζει 90 δισ. στερλίνες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση