Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας
Αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας

Αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας

Εξελίξεις τόσο για την πολιτική σκηνή στην Καταλωνία όσο και γι’ αυτήν σε ολόκληρη την Ισπανία προοιωνίζεται το αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαρκελώνη. Χθες, ο απερχόμενος αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτουρ Μας, δήλωσε ότι παρά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων θα συνεχίσει τον αγώνα του. Η αποσχιστική παράταξη της περιοχής, που κέρδισε τον Σεπτέμβριο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, δοκιμάζεται από εσωτερικές έριδες, καθώς το μικρό ακροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα (CUP) αρνείται να στηρίξει τον Μας στην προσπάθειά του να ξαναγίνει κυβερνήτης της Καταλωνίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέες εκλογές. «Είμαι πολύ ήρεμος και θέλω να αγωνιστώ για να προχωρήσω» είπε ο Μας μια μέρα μετά την ανακοίνωση του κόμματος CUP ότι δεν θα τον ψηφίσει για πρόεδρο.

Την ίδια ώρα πλησιάζει η διορία της 9ης Ιανουαρίου, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αποσχιστική συμμαχία «Μαζί για το ναι» του Μας, με τη του CUP, κέρδισε την πλειοψηφία των 135 εδρών στην καταλανική βουλή τον Σεπτέμβριο στην εύπορη ισπανική περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε ψήφισμα για τη μιας ανεξάρτητης καταλανικής δημοκρατίας εντός 18 μηνών, αμφισβητώντας έτσι άμεσα την κεντρική της Μαδρίτης. Ο μήνας του μέλιτος όμως με το CUP αποδείχθηκε βραχύς, καθώς το μικρό κόμμα αρνήθηκε να παράσχει την υποστήριξή του.

Η προοπτική νέων εκλογών στην Καταλωνία, πιθανότατα τον Μάρτιο, αυξάνει την αβεβαιότητα στο ισπανικό πολιτικό τοπίο, καθώς τόσο το μέλλον της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, που θα διαπραγματευθούν το μέλλον του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας είναι ασαφή.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση