Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα
Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα

Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα

Η κουβανική σημαία κυμάτιζε έξω από τη διπλωματική αποστολή της χώρας στην αμερικανική πρωτεύουσα, την περασμένη Δευτέρα το πρωί, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε διάφορα συνθήματα. «Κούβα χωρίς τον Κάστρο», έλεγε κάποιος με βραχνή φωνή. «Ζήτω η σοσιαλιστική Κούβα», απάντησε μια γυναίκα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το της Κούβας θα παραμείνουν ή μπορεί και να ενισχυθούν ενόσω Ουάσιγκτον και Αβάνα κάνουν τα πρώτα αβέβαια βήματα της επαναπροσέγγισης μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η εχθρότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κούβα κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του νησιού και αποτέλεσε πρόφαση για την κυβερνητική καταστολή, που τελικά διαμόρφωσε τη ζωή όλων των Κουβανών κατά ιδιαιτέρως οδυνηρούς τρόπους.

Καθώς οι παλιοί εχθροί μετατρέπονται σε σεβαστούς γείτονες, η κουβανική κυβέρνηση θα γίνει αποδέκτρια πιέσεων από τους πολίτες της. Ανέκαθεν οι Κουβανοί αναζητούσαν τις βασικές ελευθερίες τους, ήθελαν να αποκτήσουν περιουσίες που δεν ελέγχονται πλήρως από το κράτος και πρόσβαση στην τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους Κουβανούς και να διευκολύνει τους Κουβανοαμερικανούς να επενδύσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς με την τους.

Τελικά το Κογκρέσο θα πρέπει να άρει το εμπάργκο. Μάλιστα, καταγράφεται αυξανόμενη υποστήριξη για νόμους που θα βοηθήσουν στην αποσυναρμολόγησή του, με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και επιτρέποντας περισσότερους τύπους εμπορίου.

Θα ήταν εντελώς αφελές να περιμένουμε ότι το κουβανικό καθεστώς, ένα ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, πρόκειται να πραγματοποιήσει, στο άμεσο μέλλον, γιγαντιαία βήματα προκειμένου να απελευθερώσει τη ιδεών αλλά και ανθρώπων, να ενθαρρύνει την ιδιωτική ή να εφαρμόσει πλουραλιστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, βραχυπρόθεσμα, ίσως οι Κουβανοί αξιωματούχοι να ενισχύσουν τον κρατικό έλεγχο.

Η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας μπορεί να πάρει χρόνια και θα είναι μια κοπιώδης διαδικασία καθώς τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά και δύσκολα, όπως, παραδείγματος χάρη, η διάθεση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που κατάσχεσε η κουβανική κυβέρνηση το 1960, η τύχη της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο, που θεωρείται από τις κουβανικές αρχές ως περιοχή υπό ξένη κατοχή, και άλλα.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση