Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα
Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα

Αβέβαια βήματα επαναπροσέγγισης για την Κούβα

Η κουβανική σημαία κυμάτιζε έξω από τη διπλωματική  της χώρας στην αμερικανική πρωτεύουσα, την περασμένη Δευτέρα το πρωί, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε διάφορα συνθήματα. «Κούβα χωρίς τον Κάστρο», έλεγε κάποιος με βραχνή φωνή. «Ζήτω η σοσιαλιστική Κούβα», απάντησε μια γυναίκα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το της Κούβας θα παραμείνουν ή μπορεί και να ενισχυθούν ενόσω Ουάσιγκτον και Αβάνα κάνουν τα πρώτα αβέβαια βήματα της επαναπροσέγγισης μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η εχθρότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κούβα κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του νησιού και αποτέλεσε πρόφαση για την κυβερνητική καταστολή, που τελικά διαμόρφωσε τη ζωή όλων των Κουβανών κατά ιδιαιτέρως οδυνηρούς τρόπους.

Καθώς οι παλιοί εχθροί μετατρέπονται σε σεβαστούς γείτονες, η κουβανική θα γίνει αποδέκτρια πιέσεων από τους της. Ανέκαθεν οι Κουβανοί αναζητούσαν τις βασικές ελευθερίες τους, ήθελαν να αποκτήσουν περιουσίες που δεν ελέγχονται πλήρως από το κράτος και πρόσβαση στην , η οποία επιτρέπει την ελεύθερη με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ομπάμα έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους Κουβανούς και να διευκολύνει τους Κουβανοαμερικανούς να επενδύσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς με την πατρίδα τους.

Τελικά το Κογκρέσο θα πρέπει να άρει το εμπάργκο. Μάλιστα, καταγράφεται αυξανόμενη υποστήριξη για νόμους που θα βοηθήσουν στην αποσυναρμολόγησή του, με την των ταξιδιωτικών περιορισμών και επιτρέποντας περισσότερους τύπους εμπορίου.

Θα ήταν εντελώς αφελές να περιμένουμε ότι το κουβανικό καθεστώς, ένα ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, πρόκειται να πραγματοποιήσει, στο άμεσο , γιγαντιαία βήματα προκειμένου να απελευθερώσει τη διακίνηση ιδεών αλλά και ανθρώπων, να ενθαρρύνει την ιδιωτική ή να εφαρμόσει πλουραλιστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, βραχυπρόθεσμα, ίσως οι Κουβανοί αξιωματούχοι να ενισχύσουν τον κρατικό έλεγχο.

Η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας μπορεί να πάρει χρόνια και θα είναι μια κοπιώδης διαδικασία καθώς τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά και δύσκολα, όπως, παραδείγματος χάρη, η διάθεση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που κατάσχεσε η κουβανική κυβέρνηση το 1960, η τύχη της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο, που θεωρείται από τις κουβανικές αρχές ως περιοχή υπό ξένη κατοχή, και άλλα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #κοινοπραξίαRISKREAL - https://t.co/NYUOKZD929 -

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

"Αλιεύοντας" την είδηση