Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ατσάλινα τριαντάφυλλα: Αποκαλύφθηκε στη Νορβηγία μνημείο για τα θύματα της σφαγής του Αντερς Μπρέιβικ
Ατσάλινα τριαντάφυλλα: Αποκαλύφθηκε στη Νορβηγία μνημείο για τα θύματα της σφαγής του Αντερς Μπρέιβικ

Ατσάλινα τριαντάφυλλα: Αποκαλύφθηκε στη Νορβηγία μνημείο για τα θύματα της σφαγής του Αντερς Μπρέιβικ

Ένα μνημείο για τα 77 τα της διπλής ς του 2011 στο Όσλο και στο νησάκι Ούτεγια στη παρουσιάστηκε χθες Σάββατο στο εξωτερικό καθεδρικού ναού της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το μνημείο, που ονομάστηκε Jernrosene («Ατσάλινα Τριαντάφυλλα»), αποτελείται από σχεδόν 1.000 ρόδα φτιαγμένα από μέταλλο, που συγκεντρώθηκαν απ' όλη την υφήλιο. Αρκετά από αυτά τα έχουν φτιάξει κάποιοι από τους επιζήσαντες των επιθέσεων αλλά και συγγενείς των θυμάτων.

Τοποθετήθηκαν σε μια κυκλική μαρμάρινη βάση, που περιβάλλεται από ένα λευκό, θερμαινόμενο παγκάκι όπου μπορεί κανείς να καθίσει άνετα ακόμα και τις πολύ παγερές ημέρες.

Τα ατσάλινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Νορβηγοί μετά τις . Χιλιάδες πολίτες είχαν πάρει μέρος στις λεγόμενες πορείες των ρόδων στο Όσλο και αλλού σε αντίδραση στις που διέπραξε ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ την 22α Ιουλίου 2011.

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2012 για τις επιθέσεις που άρχισαν με την πυροδότητηση βομβών στο Όσλο και συνεχίστηκαν με την έφοδο με πυροβόλα όπλα στην κατασκήνωση της ς του κόμματος των Εργατικών στο νησάκι Ούτεγια, κοντά στην πρωτεύουσα.

Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή στη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην που έγινε χθες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Όσλο, Ρέιμοντ Γιόχανσεν (Εργατικοί), η επικεφαλής της οργάνωσης υποστήριξης στα τα της επίθεσης της 22ας Ιουλίου, Λίσμπετ Ρέινελαντ, ο πρίγκιπας διάδοχος Χόκον, η πριγκίπισσα διάδοχος Μέτε-Μάριτ, καθώς και οι καλλιτέχνες Τόμπε Μαλμ και Τόνε Μαρκ Κάρλσραουντ.

Οι δύο δημιουργοί άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο έργο επηρεασμένοι από τη θάλασσα από τριαντάφυλλα που πλημμύρισε τότε το εξωτερικό του καθεδρικού του Όσλο και άλλα σημεία. Στο έργο συνέβαλαν με χρηματοδότηση ιδιώτες, , δήμοι και οργανισμοί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση