Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αρχαίο χριστιανικό μνημείο στο Ιράκ κατέστρεψε το Ι.Κ.
Αρχαίο χριστιανικό μνημείο στο Ιράκ κατέστρεψε το Ι.Κ.

Αρχαίο χριστιανικό μνημείο στο Ιράκ κατέστρεψε το Ι.Κ.

Ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία στο Ιράκ, το μοναστήρι του προφήτη Ηλία στα περίχωρα της Μοσούλης, κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος το 2014, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση δορυφορικών φωτογραφιών. Το μοναστήρι ήταν ερειπωμένο, αλλά χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως λατρείας Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στο Ιράκ.

Το μοναστήρι, γνωστό ως Ντάιρ Μαρ Ελία, ανεγέρθηκε πριν από 1.400 χρόνια και ήταν ένα από τα ιστορικά μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς του Ιράκ. Η ουαχαβιτική, μηδενιστική αντίληψη των τζιχαντιστών για τον κόσμο προϋποθέτει τη διαγραφή κάθε ίχνους πολιτισμού που προϋπήρχε του Ισλάμ, καθώς και την εξάλειψη των ισλαμικών μνημείων που δεν συμφωνούν με τη δική τους εκδοχή της θρησκείας. Με το πρωτόγονο αυτό σκεπτικό έχουν ήδη καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους στη Νινευή και το Νιμρούντ στο Ιράκ, καθώς και τον τάφο του Ιωνά, που επίσης βρίσκεται στο Ιράκ. Επίσης, έχουν ανατινάξει μεγάλο μέρος της Παλμύρας στη Συρία, καθώς και πρωτο-ισλαμικούς χώρους λατρείας, όπως τους τάφους του Γιάχια ιμπν αλ-Κασίμ και Ιμπν Χασάν Αούν αλ Ντιν στη Μοσούλη.

Επί Σαντάμ Χουσεΐν, το μοναστήρι του προφήτη Ηλία βρισκόταν στο εσωτερικό στρατιωτικής βάσης και έτσι ήταν απρόσιτο για τους περισσότερους Ιρακινούς. Κατά την αμερικανική εισβολή, το 2003, υπέστη ο εξωτερικός τοίχος του μοναστηριού, ενώ το παρεκκλήσιο του 11ου αιώνα έμεινε όπως ήταν. Επί οκτώ χρόνια, ώς το 2011, η μονή βρισκόταν στον περίβολο της αμερικανικής βάσης που χρησίμευε ως αρχηγείο της αμερικανικής διοίκησης Βορείου Ιράκ, ενώ το αμερικανικό Μηχανικό είχε τοποθετήσει στέγαστρο πάνω από της μονής, εν αναμονή μελλοντικής επισκευής. Η και η γύρω περιοχή έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις αρχές του καλοκαιριού του 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση