Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αποστολή στρατού στη Λιβύη προωθεί ο Ερντογάν
Αποστολή στρατού στη Λιβύη προωθεί ο Ερντογάν

Αποστολή στρατού στη Λιβύη προωθεί ο Ερντογάν

Λιβύη: Θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία αν κλιμακωθεί ο πόλεμος

Στην τουρκική βουλή φέρνει το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Ρετζέπ .

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κόμματός του στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για εισβολή εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης (αναφερόμενος στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ) και ανέφερε:

«Στη βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ελπίζω ότι, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ενώπιόν της, για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύης. Ετσι θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά»

Ο Ερντογάν προσπάθησε μάλιστα να περιβάλει με ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές τις Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας:

«Όπως όλη η Βόρεια Αφρική, έτσι και η Λιβύη έχει εκατομμύρια μας που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ασχετα με τις των κυβερνήσεών μας, οι λαοί μας είχαν πάντοτε στενούς δεσμούς. Ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος της Λιβύης έχει συγγενείς εδώ.

Είναι φανερό πόσο στενοί είναι οι δεσμοί. Παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι αδελφοί μας στη Λιβύη.

Από την αρχή έχουμε εναντιωθεί στις επιθέσεις εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης από έναν πραξικοπηματία στρατηγό. Εχουμε παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης που μάχεται εναντίον ενός πραξικοπήματος, το οποίο υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».

Η Λιβύη «κειμήλιο» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Κεμάλ

Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Η Τουρκία έχει μία λεκάνη πολιτισμού και ιστορίας. Η Μεσόγειος και η Βόρειος Αφρική είναι μερικά από τα πιο σημαντικά τμήματα της λεκάνης αυτής.

Υπ' αυτή την έννοια, κάθε εξέλιξη στη Λιβύη μας αφορά ιδιαίτερα. Η Λιβύη είναι κειμήλιο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Κεμάλ που προσέφερε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες εδώ ως αξιωματικός  της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1911, ο Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσε τις δυνάμεις των αδελφών μας Λίβυων και πολέμησε μαζί τους στη και την Τρίπολη εναντίον των εισβολέων (σσ: αναφέρεται στον ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911) και τραυματίστηκε μάλιστα στο μάτι».

Λιβύη: Θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία αν κλιμακωθεί ο πόλεμος

Η κυβέρνηση της Λιβύης θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

ωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, είπε.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση της Λιβύης, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κρεμλίνο: Καταδικάζουμε κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης

«Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Λιβύης», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, τμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόθεση του Ερντογάν να φέρει στην τουρκική βουλή το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Η αναζητά μία ταχεία επίλυση της κρίσης κι έναν τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σημειώνοντας πως στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξεων ορισμένων χωρών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση