Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Με αποκλεισμό του Wikileaks απαντά η Τουρκία στη διαρροή 294.548 emails του AKP
Με αποκλεισμό του Wikileaks απαντά η Τουρκία στη διαρροή 294.548 emails του AKP

Με αποκλεισμό του Wikileaks απαντά η Τουρκία στη διαρροή 294.548 emails του AKP

Σε αποκλεισμό της ιστοσελίδας του προχώρησε το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας μετά τη δημοσίευση 300.000 e-mail του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου, όρος που χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες. To προχώρησε στη δημοσίευση του πρώτου μέρους των e-mail του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία (AKP) όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού υ από 762 θυρίδες λογαριασμών από το «A» έως το «Ι», μαζί με χιλιάδες επισυναπτόμενα αρχεία. Τα e-mail έχουν σταλεί από τη διεύθυνση akparti.org.tr του AKP. Το πιο πρόσφατο έχει αποστολής την 6η Ιουλίου , ενώ τα παλαιότερα χρονολογούνται από το 2010. Το υλικό πέρασε στην κατοχή του Wikileaks μία εβδομάδα πριν από την πραξικοπήματος και η δημοσίευση έγινε ως απάντηση στις μαζικές εκκαθαρίσεις στη γειτονική χώρα.

Οπως διευκρινίζει το Wikileaks «Έχουμε επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, που δεν συνδέεται, με οποιονδήποτε τρόπο, με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, ή με κάποιο αντίπαλο πολιτικό κόμμα ή κράτος». Επισημαίνεται πάντως πως σύμφωνα με το Wikileaks η πρόσβαση στον ιστότοπο για όσους βρίσκονται στην Τουρκία έχει αποκλειστεί μετά τη δημοσίευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση των χιλιάδων μηνυμάτων θα απαιτήσει χρόνο προκειμένου να «αποκρυπτογραφηθεί» ενώ η πρώτη αίσθηση που προκύπτει είναι ότι περιλαμβάνονται και γενικού περιεχομένου μηνύματα, συχνά από γκρουπ διαδικτυακού διαλόγου, με μικρή πολιτική σημασία.

  κατά τουρκικής λογοκρισίας

Στον απόηχο των γεγονότων οι εξέδωσαν στην οποία κάνουν λόγο για «φίμωση» των μέσων ενημέρωσης, λογοκρισία στην εκπαίδευση και αντιδημοκρατικές πρακτικές που μας κάνουν να θεωρούμε ότι οι πολίτες στην Τουρκία υφίστανται πλύση εγκεφάλου. «Το Wikileaks δέχτηκε επιθέσεις στον σέρβερ του μετά την περί δημοσίευσης των e-mail της τουρκικής κυβέρνησης και υποψιαζόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λογοκρίνει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Anonymous στο μήνυμά τους στο Twitter και καλούν τους πολίτες στην Τουρκία «να ενημερωθούν για το υλικό και όχι να το απορρίψουν κατόπιν εντολής ενός ηγέτη». Προσθέτουν τέλος ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την μετάφραση των περίπου 300.000 μηνυμάτων και των περίπου 500.000 εγγράφων ώστε να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην Τουρκία.  

 

  πηγή:kathimerini.gr

 
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση