Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ
Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε το 2011 και ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας που δικάστηκε μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, αποφυλακίστηκε σήμερα και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο του.

Ο Μουμπάρακ έφυγε από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Μαάντι, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, με προορισμό το σπίτι του στην Ηλιούπολη, είπε ο Φάριντ αλ Ντιμπ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραμείνει στο νοσοκομείο αυτό επί σχεδόν έξι χρόνια, μετά τη σύλληψή του.

Στις αρχές του μήνα το Εφετείο αθώωσε τον 88χρονο Μουμπάρακ που δικαζόταν για τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στην εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Ωστόσο, την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την επανέναρξη μιας έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου με την κατηγορία της διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγορία σύμφωνα με την οποία ο ίδιος, η σύζυγός του, οι δύο γιοι του και οι νύφες του έλαβαν δώρα αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Μετά την ανατροπή του ο Μουμπάρακ δικάστηκε για δύο μεγάλες υποθέσεις. Η μία αφορούσε την υποκίνηση στη διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, όταν βρήκαν τον θάνατο περίπου 850 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Το 2012 καταδικάστηκε σε κάθειρξη, όμως απαλλάχθηκε το 2014.

Στις 2 Μαρτίου φέτος το Εφετείο επικύρωσε την αθωωτική . Στη δεύτερη , που σχετιζόταν με κατηγορίες διαφθοράς, ο ίδιος και τα δύο παιδιά του, ο Αλάα και ο Γκαμάλ, καταδικάστηκαν σε τριών ετών και σε πρόστιμο ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

(ΑΠΕ – )

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vmmP4633is -

  • Αθ.Λιούπης: Εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας στις “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας - https://t.co/HTa5LMR5wU… -

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δασικές περιοχές της #ΠΕΜΣ #ΠΕΜΣ - https://t.co/Z1GvKY2EnK -

"Αλιεύοντας" την είδηση