Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα
Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

Αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο Γκουαντάναμο, έστω και με προεδρικό διάταγμα, εφόσον το Κογκρέσο εξακολουθεί να αντιδρά, εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. Στη στρατιωτική φυλακή στην αμερικανική βάση στην κρατούνται ακόμη χωρίς προοπτική απελευθέρωσης, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη δεκάδες συλληφθέντες της περιόδου 2001-2002.
«Ας κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων αντιβαίνει στις αξίες μας. Θεωρείται κηλίδα στην ευρύτερη προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου».

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος περιλαμβάνει 13 πιθανές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα μεταφερθούν όσοι από τους κρατουμένους δεν απελευθερωθούν. Ο της στρατιωτικής φυλακής, που στο παρελθόν ανήλθε στους 780 κρατουμένους, βρίσκεται σήμερα στους 91. Χθες, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι η απελευθέρωση των 35, που έχει ήδη εγκριθεί, θα προχωρήσει.

Το ερώτημα, όμως, του τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους 56 συνεχίζει να προξενεί έντονες αντιδράσεις. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν καλωσόρισε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου και σημείωσε ότι κανένας κρατούμενος δεν πρέπει να παραμείνει έγκλειστος επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. «Ολοι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο πρέπει να μεταφερθούν σε κανονικές φυλακές στις ή σε άλλες χώρες, όπου μπορούν να διεξαχθούν δίκαιες δίκες ενώπιον τακτικών δικαστηρίων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», είπε ο Αλ Χουσεΐν. «Εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν για κάποιο αδίκημα, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι στη χώρα τους και, αν βρίσκονται υπό διωγμό στη χώρα τους, να αφεθούν σε τρίτη χώρα».

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

  • Στην Αργαλαστή οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σοφία Ζαχαράκη #ΔΗΜΤΟΝοτίουΠηλίου - https://t.co/9m8ETKTjgR -

"Αλιεύοντας" την είδηση