Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα
Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

Αποφσισμένος ν κλείσει το κεφάλαιο Γκουαντάναμο, έστω και με προεδρικό διάταγμα, εφόσον το Κογκρέσο εξακολουθεί να αντιδρά, εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. Στη στρατιωτική στην αμερικανική βάση στην Κούβα κρατούνται ακόμη χωρίς προοπτική απελευθέρωσης, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη δεκάδες συλληφθέντες της περιόδου 2001-2002.
«Ας κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων αντιβαίνει στις αξίες μας. Θεωρείται κηλίδα στην ευρύτερη προσήλωσή μας στο δικαίου».

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος περιλαμβάνει 13 πιθανές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα μεταφερθούν όσοι από τους κρατουμέ δεν απελευθερωθούν. Ο πληθυσμός της στρατιωτικής ς, που στο παρελθόν ανήλθε στους 780 κρατουμέ, βρίσκεται σήμερα στους 91. Χθες, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι η απελευθέρωση των 35, που έχει ήδη εγκριθεί, θα προχωρήσει.

Το ερώτημα, όμως, του τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους 56 συνεχίζει να προξενεί έντονες αντιδράσεις. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν καλωσόρισε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου και σημείωσε ότι κανένας κρατούμενος δεν πρέπει να παραμείνει έγκλειστος επ' αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. «Ολοι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο πρέπει να μεταφερθούν σε κανονικές φυλακές στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, όπου μπορούν να διεξαχθούν δίκαιες ενώπιον τακτικών δικαστηρίων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», είπε ο Αλ Χουσεΐν. «Εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν για κάποιο αδίκημα, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι στη χ τους και, αν βρίσκονται υπό διωγμό στη χ τους, να αφεθούν σε τρίτη χώρα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση