Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Απόφαση-πλήγμα κατά Ερντογάν
Απόφαση-πλήγμα κατά Ερντογάν

Απόφαση-πλήγμα κατά Ερντογάν

Πλήγμα στις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει την επιρροή του πολιτικού του αντιπάλου και κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν κατέφερε το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακυρώνοντας τη νομοθεσία για το κλείσιμο χιλιάδων ιδιωτικών σχολείων που διοικούνται ως επί το πλείστον από υποστηρικτές του ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ και λαμβάνουν χρηματοδότηση από αυτόν.

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν έχει κατηγορηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας για απόπειρα επηρεασμού της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο ηγέτης του Χιζμέτ, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως σε επιχειρησιακές δραστηριότητες και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει αρνηθεί ότι συνωμοτεί κατά της τουρκικής ηγεσίας. Η σχετική νομοθεσία για το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων είχε προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς επί πρωθυπουργίας του Τούρκου προέδρου το 2014.

Ο Ερντογάν είχε αναδείξει σε προτεραιότητα τη δραστική μείωση της επιρροής των «γκιουλενιστών» στους κρατικούς θεσμούς και στα αξιώματα, θέτοντας σε λειτουργία ένα σχέδιο αποπομπής και μετακίνησης εκατοντάδων εισαγγελέων και χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούνταν υποστηρικτές του μετριοπαθούς κληρικού. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών της 7ης Ιουνίου, ωστόσο, καθιστά αβέβαιο το μέλλον για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου να καταπολεμήσει το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση και «παράλληλη δομή» μέσα στο τουρκικό κράτος. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων του Γκιουλέν στην Τουρκία, τα οποία προετοιμάζουν τους μαθητές για την είσοδο στα τουρκικά πανεπιστήμια, θα είχε στερήσει από το Χιζμέτ μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησής του. Η της Δευτέρας, όμως, υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή προσβάλλει την ελεύθερη στην εκπαίδευση. Η ακύρωση της νομοθεσίας από ανώτατο τουρκικό δικαστήριο μπορεί να θεωρηθεί νίκη του αντιπολιτευτικού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο είχε καταθέσει έφεση στο συνταγματικό δικαστήριο για την ακύρωση της νομοθεσίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση