Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία
Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία

Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία

Τη συνεχιζόμενη παρουσία μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας συζήτησαν στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης με Ρώσους ομολόγους τους, σύμφωνα με χθεσινές του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα ανέστειλε τον περασμένο μήνα τη στρατιωτική της επιχείρηση εντός του συριακού εδάφους με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή, μετά τη της με τη Μόσχα και την YPG για απόσυρση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, καθώς και από τις κωμο Τελ Ριφάτ και Μανμπίζ, δυτικά του ποταμού.

Η Τουρκία εκφράζει, όμως, παράπονα για τη συνεχιζόμενη παρουσία Κούρδων μαχητών στην περιοχή, απειλώντας με νέα εισβολή στο συριακό έδαφος. Σε του την Τετάρτη, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι η αποχώρηση των πολιτοφυλάκων της YPG έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, για να προσθέσει ότι η Αγκυρα προσέφερε διαβεβαιώσεις στη Μόσχα ότι δεν σχεδιάζει νέα επιχείρηση στη Συρία. Ο κ. Ακάρ δήλωσε χθες σε επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι η ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου στην Αγκυρα ότι 34.000 μαχητές και περισσότερα από 3.200 βαρέα όπλα απομακρύνθηκαν από τη ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ., μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

«Οι υπηρεσίες μας διαπίστωσαν, όμως, ότι μαχητές της YPG παραμένουν στη ζώνη ασφαλείας, φορώντας στολές του συριακού κυβερνητικού στρατού», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, που ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να ενισχύσει τις κοινές περιπολίες τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας και ειδικότερα στην κωμόπολη Τελ Ριφάτ. Τουρκία και είχαν συμφωνήσει, ήδη από το 2018, στη δημιουργία «ζώνης αποκλιμάκωσης» στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη ΒΔ Συρία, ωστόσο, οι σποραδικές μάχες εκεί συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί η μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το ρωσικό αυραυλικό σύστημα S-400. Aξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε χθες τους S-400 «απειλή για τις αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ» και ως εκ τούτου η Τουρκία πρέπει να τους «ξεφορτωθεί», για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, ενώ τόνισε ότι παραμένει πιθανή η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία. Απτόητος ο Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο, δήλωσε χθες σε επιτροπή της τουρκικής ς ότι η Αγκυρα θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αυραυλικό σύστημα σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόλις το στρατιωτικό προσωπικό που θα το χειριστεί ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Φωτογραφία: Φωτογραφίες «μαρτύρων», μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής, σε κηδεία στη Ρας αλ Αϊν, το 2016.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση