Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία
Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία

Αποχώρηση των Κούρδων απαιτεί η Τουρκία

Τη συνεχιζόμενη παρουσία μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στα σύνορα ς – Συρίας συζήτησαν στελέχη της τουρκικής ς με Ρώσους ομολόγους τους, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα ανέστειλε τον περασμένο μήνα τη στρατιωτική της επιχείρηση εντός του συριακού εδάφους με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή, μετά τη συμφωνία της με τη Μόσχα και την YPG για απόσυρση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, καθώς και από τις κωμοπόλεις Τελ Ριφάτ και Μανμπίζ, δυτικά του ποταμού.

Η εκφράζει, όμως, παράπονα για τη συνεχιζόμενη παρουσία Κούρδων μαχητών στην περιοχή, απειλώντας με νέα εισβολή στο συριακό έδαφος. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, πάντως, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι η αποχώρηση των πολιτοφυλάκων της YPG έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, για να προσθέσει ότι η Αγκυρα προσέφερε διαβεβαιώσεις στη Μόσχα ότι δεν σχεδιάζει νέα επιχείρηση στη Συρία. Ο κ. Ακάρ δήλωσε χθες σε επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Ρωσία ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου στην Αγκυρα ότι 34.000 μαχητές και περισσότερα από 3.200 βαρέα όπλα απομακρύνθηκαν από τη ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ., μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

«Οι μας διαπίστωσαν, όμως, ότι μαχητές της YPG παραμένουν στη ζώνη ασφαλείας, φορώντας στολές του συριακού κυβερνητικού στρατού», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, που ζήτησε από τη ρωσική να ενισχύσει τις κοινές περιπολίες τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας και ειδικότερα στην κωμόπολη Τελ Ριφάτ. Τουρκία και Ρωσία είχαν συμφωνήσει, ήδη από το , στη δημιουργία «ζώνης αποκλιμάκωσης» στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη ΒΔ Συρία, ωστόσο, οι σποραδικές μάχες εκεί συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί η ένταση μεταξύ και Τουρκίας για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Aξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε χθες τους S-400 «απειλή για τις αμυντικές ικανότητες του » και ως εκ τούτου η Τουρκία πρέπει να τους «ξεφορτωθεί», για να εξομαλυνθούν οι της με την Ουάσιγκτον, ενώ τόνισε ότι παραμένει πιθανή η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία. Απτόητος ο Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο, δήλωσε χθες σε επιτροπή της τουρκικής Βουλής ότι η Αγκυρα θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόλις το στρατιωτικό προσωπικό που θα το χειριστεί ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Φωτογραφία: Φωτογραφίες «μαρτύρων», μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής, σε κηδεία στη Ρας αλ Αϊν, το 2016.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση