Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απεβίωσε ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ
Απεβίωσε ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

Απεβίωσε ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

Πέθανε χθες σε ηλικία 89 ετών ο πρώην της ερμανίας, Χανς τίτριχ κένσερ, θεωρούμενος ως ένας από τους αρχιτέκτονες της επανένωσης της χώρας.

Ο Γκένσερ, που υπέκυψε από καρδιακή ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Βερολίνο, υπήρξε ο μακροβιότερος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο εκλιπών είχε σπουδάσει νομικά, διέφυγε από την Ανατολική Γερμανία και εντάχθηκε στις τάξεις του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Το 1972 ο Γκένσερ βίωσε τη χειρότερη στιγμή της μακράς του πολιτικής σταδιοδρομίας, όταν ως υπουργός Εσωτερικών διέταξε την διάσωσης των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου που κρατούνταν από Παλαιστινίους. Η επιχείρηση κατέληξε με τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών. Δύο χρόνια αργότερα διορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών, θώκο τον οποίο διατήρησε ανελλιπώς μέχρι το 1992.

Τις διπλωματικές ικανότητες του Γκένσερ συνέκριναν ορισμένοι σχολιαστές με εκείνες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, αλλά και του υπουργού του απολέοντα, Ταλεϋράνδου.

Ο Γκένσερ γεννήθηκε το 1927 κοντά στην πόλη Χάλε, ενώ υπηρέτησε στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με διηγήσεις του, ανακάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ότι το όνομά του είχε προστεθεί εν αγνοία του σε καταλόγους μελών του ναζιστικού κόμματος. Η βαθιά πίστη του Γκένσερ στην υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης άνοιξε τον δρόμο στη του ενιαίου νομίσματος, χάρη σε μνημόνιο για κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, ένα από τα πρώτα βήματα για το ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση