Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ
Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ

Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, στην οικία του στο Λούντβιγκσχαφεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Ο Κολ είναι μέχρι και σήμερα ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας στην μεταπολεμική εποχή, διατηρώντας το αξίωμα από το 1982 έως το 1998.

Εχει χαρακτηριστεί ως ο «αρχιτέκτονας» της Ενωσης της χώρας, βρισκόμενος στο «τιμόνι» της Δυτικής Γερμανίας το 1989, κατά την του τείχους του Βερολίνου.

Παράλληλα, πολύ σημαντική θεωρείται η συμβολή του στην καθιέρωση του ευρώ, ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο Χέλμουτ Κολ πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Λουντβιχσχάφεν στη νοτιοδυτική Γερμανία. Από το 2008 ήταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο, μετά από ατύχημα.

«Ο Χέλμουτ Κολ άλλαξε τη ζωή μου με καθοριστικό τρόπο», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας.

Ο Κολ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998, ήταν «μια ευκαιρία για εμάς, τους Γερμανούς», επισήμανε επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, σε δηλώσεις της από τη Ρώμη.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή», συμπλήρωσε η καγκελάριος. «Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων», είπε η .

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκε ο Κολ, εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο του επιφανούς Γερμανού πολιτικού με μία λιτή ανάρτηση στο Twitter. «Θρηνούμε», ήταν το του CDU.

 «Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε τον Κολ ως «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο». «Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», ανέφερε με Τweet του ο Ζάιμπερτ.

Ein Porträtbild zeigt den Altkanzler Kohl.
 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ

Συλληπητήρια εξέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ.

«Με ειλικρινή λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του πρώην Καγκελαρίου Helmut Kohl. Ο εκλιπών υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος και εμβληματική διεθνής προσωπικότητα, που διετέλεσε ο μακροβιότερος Καγκελάριος στην ιστορία της Χώρας του, υπηρετώντας την με υποδειγματική συνέπεια και επιτυχία από αυτή την θέση επί δεκαέξι χρόνια. O Helmut Kohl θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης της γερμανικής επανένωσης το 1990, την οποία ενέταξε με διορατικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχοντας, ως μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής, πλήρη επίγνωση του κοινού ευρωπαϊκού πεπρωμένου».

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή. Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας. Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του. Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του.

Λύπη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του Κολ και στο γερμανικό λαό εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «έναν ηγέτη με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας».

Ο Χέλμουτ Κολ, όπως αναφέρει η σχετική «ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ς και της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση