Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής ς Χέλμουτ Σμιτ, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η του Χέλμουτ Σμιτ είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες δραματικά. Έπειτα από επέμβαση για θρόμβο στο πόδι, στην οποία υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στο του, στο , και αρχικά έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Σύντομα, όμως, οι θεράποντες ιατροί του έχασαν κάθε ελπίδα και χθες δήλωσαν ότι έπρεπε «ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα». Σύμφωνα με το του, «ο πιο διάσημος μανιώδης καπνιστής της ς», που δεν αποχωριζόταν το τσιγάρο του ούτε καν στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, καξε στις 14:30 (τοπική ώρα).

Ο Χέλμουτ Σμιτ γεννήθηκε το 1917 και το 1939 σε ηλικία 22 ετών επιστρατεύθηκε και εντάχθηκε σε μονάδα του πυροβολικού κοντά στη Βρέμη, περνώντας για ένα διάστημα και από το Ανατολικό Μέτωπο. Από τον Δεκέμβριο του 1944 υπηρέτησε στις τάξεις του πυροβολικού στο Δυτικό Μέτωπο και συνελήφθη από τους Βρετανούς τον Απρίλιο του 1945. Εως τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Για τη δράση του, του απονεμήθηκε ο Σιδηρούς Σταυρός.

Ο Σμιτ είχε προλάβει και είχε παντρευτεί καταμεσής του πολέμου, έκανε δύο παιδιά, αλλά μόνο το ένα επέζησε. Οπως αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα, ο Σμιτ ήταν το νόθο ενός Γερμανοεβραίου επιχειρηματία. Ενταγμένος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 1946, εξελέγη καγκελάριος το 1974, αλλά όχι έπειτα από . Ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου με τον κατάσκοπο της ΛΔΓ Γκίντερ Γκιγιόμ. Κέρδισε τις εκλογές το 1976 και το 1980 και συμπλήρωσε οκτώμισι χρόνια στην καγκελαρία, καθώς η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 1982, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με τους Φιλελεύθερους. Η Καγκελαρία του Σμιτ συνέπεσε με μια τεταμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Σοβιετικής Ενωσης στο το 1979.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση