Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απέτυχε στη δεύτερη εκτόξευσή του ο πύραυλος της Κίνας Long March 5
Απέτυχε στη δεύτερη εκτόξευσή του ο πύραυλος της Κίνας Long March 5

Απέτυχε στη δεύτερη εκτόξευσή του ο πύραυλος της Κίνας Long March 5

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος της Κίνας, ο , ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει στη Σελήνη ένα κινεζικό ρόβερ έως το τέλος του 2017, απέτυχε κατά τη χθεσινή δεύτερη εκτόξευσή του, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στη χ.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα ανακοίνωσε ότι, περίπου 45 λεπτά μετά την εκτόξευση, μια «ανωμαλία» συνέβη και ο πύραυλος απέτυχε να ολοκληρώσει την αποστολή του, που ήταν η τοποθέτηση σε τροχιά ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, του μεγαλύτερου που είχε μέχρι σήμερα αποπειραθεί να στείλει η Κίνα στο διάστημα. Τα αίτια του προβλήματος παραμένουν προς το παρόν άγνωστα και θα διερευνηθούν από ειδική επιτροπή.

Η εκτόξευση, που είχε γίνει από τη νότια νήσο Χαϊνάν, μεταδιδόταν ζωντανά από τα κινεζικά μέσα ς, τα οποία ξαφνικά διέκοψαν την μετάδοσή τους, προτού ο δορυφόρος αποσπασθεί από τον πύραυλο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com. Το κινεζικό κανάλι CGTN ανέφερε ότι ενδείξεις δυσλειτουργίας του πυραύλου εμφανίσθηκαν λίγο μετά την εκτόξευσή του. Μια πρώτη ανάλυση του βίντεο της πτήσης του πυραύλου δείχνει ότι πιθανώς υπήρξε πρόβλημα με έναν ή και τους δύο κινητήρες του.

Ο βαρέων βαρών μπορεί να θέσει σε χαμηλή τροχιά δορυφόρους βάρους 25 τόνων και σε ψηλότερη γεωστατική τροχιά δορυφόρους 14 τόνων. Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου το Νοέμβριο ήταν επιτυχής, αλλά η δεύτερη τ δεν είχε την ίδια τύχη. Στις 19 Ιουνίου ένας μικρότερος κινεζικός πύραυλος Long March 3B είχε αποτύχει να τοποθετήσει ένα δορυφόρο (Chinasat-9A) σε γεωστατική τροχιά, καθώς εξαιτίας δυσλειτουργίας του πυραύλου ο δορυφόρος σε πολύ χαμηλότερη τροχιά από αυτήν που είχε προγραμματισθεί.

Η επόμενη εκτόξευση του πυραύλου Long March 5 είναι προγραμματισμένη για φέτος το Νοέμβριο, προκειμένου να μεταφέρει τη διαστημοσυσκευή Τσανγκ ε-5 στο φεγγάρι. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή μη επανδρωμένης προσελήνωσης και την πρώτη που θα συλλέξει και θα φέρει πίσω στη γεωλογικά δείγματα της Σελήνης εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Το 2013 η Κίνα είχε στείλει στο φεγγάρι το πρώτο της ρόβερ Jade Rabbit, το οποίο όμως στην αντιμετώπισε σοβαρές τεχνικές δυσκολίες. Το 2003 ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που είχε στείλει άνθρωπο στο διάστημα με δικό της πύραυλο (μετά την ΕΣΣΔ-Ρωσία και τις ΗΠΑ), ενώ στο μέλλον θέλει να είναι επίσης η τρίτη που θα στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

Ο Long March 5 θα χρησιμοποιηθεί ακόμη για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση σε τροχιά του πρώτου επανδρωμένου κινεζικού διαστημικού σταθμού γύρω από τη . Το κεντρικό τμήμα του σταθμού αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 ή 2019. Προς το παρόν παραμένει ασαφές κατά πόσο όλα αυτά τα μελλοντικά σχέδια θα επηρεασθούν αρνητικά από την καταστροφική κατάληξη του δεύτερου ταξιδιού του μεγάλου κινεζικού πυραύλου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση