Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη το 2016, αποκάλυψαν οι αρχές
Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη το 2016, αποκάλυψαν οι αρχές

Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη το 2016, αποκάλυψαν οι αρχές

Μια έφοδος τζιχαντιστών στην Τάιμς Σκουέρ και στο νεοϋορκέζικο μετρό, με υπόδειγμα τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες: το σχέδιο αυτό απετράπη το καλοκαίρι του , αποκάλυψε την Παρασκευή η εισαγγελία της έας Υόρκης, χάρη στην επέμβαση ενός πράκτορα του FBI που είχε παρεισφρήσει μεταξύ των προσώπων που το απεργάζονταν.

Την επίθεση σχεδίαζαν δύο 19χρονοι, ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι, καναδός υπήκοος, και ο Τάλχα Χαρούν, αμερικανός υπήκοος που ζει στο Πακιστάν. Επρόκειτο να διαπραχθεί «κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», από τις αρχές του Ιουνίου ως τις αρχές του Ιουλίου του , σύμφωνα με του εισαγγελέα του .

Όμως ένας πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, παριστάνοντας το μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που σχεδίαζε μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου», κατάφερε να έλθει σε επαφή μαζί τους μέσω smartphones και να πάρει μέρος στις συζητήσεις και στις προετοιμασίες τους: την αγορά εκρηκτικών τύπου TATP—που προτιμούν οι τζιχαντιστές—στον Καναδά από τον Ελ Μπαχνασάουι, την άφιξή του στις τον Μάιο του 2016, την αναγνώριση των γραμμών του μετρό που θα στοχοθετούνταν, σύμφωνα με την εισαγγελική .

Στις επαφές που έκανε με τον πράκτορα του FBI, ο νεαρός Καναδός διαβεβαίωνε ότι ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί σε : «μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, σαν αυτό που έκαναν οι τύποι στο Παρίσι», ανέφερε, παραπέμποντας στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα τον οέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση